Factcheck: Meer onderzoek nodig naar de vraag of dagelijkse consumptie van cayennepeper de kans op direct overlijden met dertien procent verlaagt

Factcheck: Meer onderzoek nodig naar de vraag of dagelijkse consumptie van cayennepeper de kans op direct overlijden met dertien procent verlaagt

Foto: Pexels

Spotlight checkt elke week berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de claim dat het dagelijks consumeren van cayennepeper de kans op direct overlijden met dertien procent verlaagt. Deze uitspraak is namelijk niet op genoeg wetenschappelijk bewijs geconcludeerd.

Pittig eten is voor sommigen aantrekkelijk, terwijl anderen er minder van houden. Er zijn diverse manieren om je eten op smaak te brengen. Bijvoorbeeld met pittige kruiden, zoals cayennepeper. Volgens een artikel op Woman’s Health zorgt de pittigheid van cayennepeper niet alleen voor een warm gevoel, maar zou het ook gunstig zijn voor het hart. Volgens Woman’s Health kan het zelfs de kans op direct overlijden met dertien procent verminderen. Moeten we nu allemaal zwetend ons eten opeten? Nee, want op basis van alleen dit onderzoek kan niet worden geconcludeerd dat cayennepeper het directe risico op overlijden vermindert.

Waar komt dit vandaan?

Woman’s Health publiceerde onlangs een artikel waarin werd uitgelegd waarom cayennepeper gunstig zou zijn voor het hart en beweerde zelfs dat het dagelijks eten van de peper de kans op direct overlijden met dertien procent verlaagt.

In het artikel van vorige week legde Woman’s Health uit waarom cayennepeper goed zou zijn voor het hart. Mensen die van pittig eten houden, voegen volgens hen minder zout toe aan hun gerechten en overmatig zout is ongezond voor het hart. Bovendien kan de stof capsaïcine helpen bij het tegengaan van ontstekingen die een rol spelen bij hartziekten. Het artikel verwijst ook naar een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die dagelijks cayennepeper consumeren, dertien procent minder kans hebben op direct overlijden dan degenen die nooit pittig eten.

Toch moeten we kritisch naar deze bewering kijken, want het onderzoek waar ze naar verwijzen, is uitgevoerd met chilipepers en niet specifiek met cayennepeper. Volgens voedingssites Van Beekum Specerijen en Naturaplaza zit het onderscheid tussen chilipeper en cayennepeper in het feit dat de term “chilipeper” eigenlijk geen afzonderlijke pepersoort is, maar eerder een overkoepelende term die verschillende pepersoorten omvat, waaronder rode pepers, cayenne en paprika’s. Dus, terwijl cayennepeper een specifieke soort is, vertegenwoordigt chilipeper een divers scala aan rode chilipepers met verschillende gradaties van pittigheid. In het onderzoek kunnen dus wel degelijk cayennepepers genuttigd zijn, maar ook andere chilipepers. Hierdoor moet je voorzichtig zijn met de resultaten volledig aan de cayennepeper te danken.

Te weinig wetenschappelijk onderzoek

Cardioloog Christine Pieters (Streekziekenhuis Koningin Beatrix) waarschuwt echter dat we voorzichtig moeten zijn. “Er is weinig wetenschappelijk onderzoek, dus wij zullen patiënten dit niet aanraden. Ten eerste is het erg moeilijk om dit soort onderzoeken naar voedsel te doen. Een ‘randomized controlled trial’ (RCT) is het beste type onderzoek. Dit is een vooraf gepland onderzoek waarbij duizenden deelnemers gedurende een lange periode een specifieke behandeling krijgen, in dit geval cayennepeper, terwijl een vergelijkbare groep dit niet krijgt. Na de periode worden statistische analyses gebruikt om significante verschillen in uitkomsten, zoals het aantal hartinfarcten, vast te stellen.” In dit onderzochte cohort naar chilipepers lijkt, met een grote slag om de arm, volgens Pieters, een correlatie te bestaan tussen het eten van chilipepers en een verminderd risico op overlijden. “Echter is dit artikel op zich onvoldoende basis om cayennepeper als dieetadvies voor Nederlanders aan te bevelen. Bovendien moet je oppassen met deze resultaten specifiek op cayennepeper toe te passen, aangezien niet zomaar aangenomen mag worden dat dezelfde resultaten uit het onderzoek zouden komen, als er alleen maar cayennepepers werden genuttigd.”

Cardioloog Pieters benadrukt dat het niet per se verkeerd is om cayennepeper te gebruiken. “Maar er zijn andere bewezen wetenschappelijke manieren om een gezond hart te behouden, en zo je levensverwachting te vergroten, zoals stoppen met roken, regelmatig sporten, gezond eten en een BMI onder de 25.”

Over de auteur

Naomi Suithoff

Naomi Suithoff, 18 jaar, student HvJ en erg sportief. Dat ben ik. Mijn vrienden beschrijven mij als een spontane en vriendelijke meid. Ik ben niet op mijn mondje gevallen, eerlijkheid duurt het langst zeg ik altijd.