Rente op studentenlening wordt in 2024 vervijfvoudigd

Rente op studentenlening wordt in 2024 vervijfvoudigd

Vanaf 1 januari 2024 gaat de rente op studieleningen meer dan vijf keer omhoog. Deze verandering komt door de stijgende rente die de overheid moet betalen op hun eigen leningen. Als gevolg van deze renteverhoging zullen bepaalde groepen voormalige en huidige studenten in de toekomst meer moeten aflossen. Studentenorganisaties zijn bezorgd over deze ontwikkeling.  

 

 

Vanaf volgend jaar stijgt de rente op studieleningen flink, van 0,46 procent naar 2,56 procent. Deze renteverandering geldt voor zowel mbo-, hbo- als wo-studenten. Momenteel hebben studenten na hun studie 35 jaar de tijd om hun schuld af te lossen, met een rentevaste periode van vijf jaar. 

Elise Verhuizen, vertelt dat het voor studenten niet meer betaalbaar wordt om te studeren: ‘Het is een opeenstapeling van zaken; alles wordt duurder en de basisbeurs gaat volgend jaar omlaag.’ 

Volgens studente Jet Klein Breteler is het op dit moment nog wel betaalbaar, maar maakt ze zich meer zorgen over de toekomst: ‘Ik moet een goede baan vinden om later nog een huis te kunnen kopen.’ 

Verhuizen benadrukt dat de compensatie voor studenten in de pechgeneratie het belangrijkst is: ‘Als dat kwijtgescholden wordt, zal de rente voor veel studenten wegvallen. Het liefst zien we de rente op studentenleningen op nul, zoals de overheid had beloofd dat het zou blijven. Maar de pechgeneratie is het hardst getroffen.’ 

 

Het leenstelsel 

Sinds het studiejaar 2015/2016 ontvingen de meeste studenten geen studiefinanciering meer door de introductie van het leenstelsel. Dit heeft geleid tot een verdubbeling van de totale studieschuld. De groep studenten die hiertoe behoort, de ‘pechgeneratie’, ziet nu een aanzienlijke renteverhoging. 

Het leenstelsel is ondertussen teruggedraaid, en dit jaar ontvangt een deel van de studenten weer een basisbeurs. Echter, een deel van hen moet nog steeds lenen. Bovendien zijn er studenten die geen recht hebben op een basisbeurs en sowieso moeten lenen. 

Beluister hier de Audioreportage over de verhoging:

Over de auteur

Bart Koomen

Ik ben Bart Koomen eerstejaarsstudent op de hogeschool van journalistiek in Utrecht en woonachtig in Heiloo. Ik zie mezelf als een professioneel en gedreven persoon. Zelf vind ik gelijkheid, nuance en waarheid belangrijk.