Jongeren lezen steeds minder, auteurs proberen leesplezier te stimuleren door Kinderboekenweek

Jongeren lezen steeds minder, auteurs proberen leesplezier te stimuleren door Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is weer van start gegaan en eindigt op 25 oktober 2023. Dit betekent dat het leesplezier weer op scholen wordt opgewekt door lesmateriaal die hiermee te maken heeft en bibliotheek bezoekjes waarbij auteurs boeken voorlezen en hun boeken promoten. Ondanks de inspanningen van scholen om jongeren te motiveren om meer te lezen, lijken jongeren over het algemeen steeds minder te lezen, zoals ook opgemerkt wordt door auteur Daniël Verhagen.

Op eigen initiatief publiceerde Daniël Verhagen (29) in 2022 zijn jeugdboek “De alf die de wereld zag”. Schrijven is altijd een passie van hem geweest, maar het afgelopen jaar heeft hij de stap gezet om dit boek zonder hulp van een uitgeverij op de boekenmarkt te brengen. De reden waarom hij het jeugdboek heeft gepubliceerd heeft te maken met zijn grootmoeder. “Het boek dat ik nu heb uitgebracht, is speciaal geschreven omdat ik bezig was met een ander boek, maar dat was zo dik en zo lang dat mijn overgrootmoeder het heel graag wilde lezen, en dit zou te lang duren. Toen ben ik begonnen aan een nieuw boek dat zij ook leuk zou vinden. Helaas was er geen uitgever die mij wilde publiceren. Ze is helaas overleden voordat het boek uitkwam.”

“Toen ik zelf goed kon lezen, werd het echt een ontsnapping, een fantasiewereld om echt in te duiken,” geeft Daniël aan. Daniël merkt ook op dat jongeren steeds minder lezen. “Ik beschouw het als een probleem omdat er al een laaggeletterdheidsprobleem is. Lezen is goed voor de taalvaardigheid, daarnaast is het ook heel goed voor de verbeeldingskracht,” geeft Daniël aan. Hij vindt ook dat lezen een extra steuntje geeft aan de empathie en het concentratievermogen. Daniël is geen voorstander van verplichte literatuur die scholen aanbieden; volgens hem speelt dit een rol in het verminderen van het leesplezier.

Beluister het complete interview met Daniël Verhagen.

Over de auteur

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.