NS wordt door fysiek beperkten niet als toegankelijk beschouwd

NS wordt door fysiek beperkten niet als toegankelijk beschouwd

Voor mensen die slecht ter been zijn is het vaak lastig om zich lichamelijk te verplaatsen. Juist voor deze mensen is het openbaar vervoer cruciaal. Ondanks dat de NS zich inzet voor toegankelijkheid, is het treinreizen dat nog niet altijd: treinstations hebben veel trappen, de afstand tussen perron en trein is groot en zelfs in de trein zijn er vaak trappen.

 Dit vindt ook Heleen Sweben. Zij is slecht ter been en ervaart het treinreizen hierdoor als niet toegankelijk: ‘’Als ik met de trein naar mijn zus ga in Nijmegen, heb ik altijd pijn aan mijn knieën.’’ Heleen vertelt dat dit komt door de vele trappen, zowel op het station als in de trein. “Al helemaal met een zware koffer is dat niet te doen.’’

Joost Nagtegaal, projectleider toegankelijkheid bij de NS, ligt toe dat de NS er alles aan doet om het reizen zo toegankelijk en mobiel mogelijk te maken. ‘’Al onze sprinters en nieuwe intercity’s hebben een gelijkvloerse instap met het perron. Hierdoor kunnen fysiek beperkte mensen makkelijker de trein in- en uitstappen.’’

Tevens is de gelijkvloerse instap in de oude treinen nog niet gerealiseerd. Dit wordt volgens Joost ook niet meer aangepast. De nieuwe intercity’s, die wel een gelijkvloerse instap hebben, hebben echter trappen in de trein. Het makkelijk in- en uitstappen draagt dus bij aan het bevorderen van de toegankelijkheid, terwijl de trappen in de trein dit weer tegenwerken.

Maar wat zal de fysiek beperkte reizigers wel helpen om toegankelijker te kunnen reizen? ‘’Het zou fijn zijn als er meer medewerkers van de NS beschikbaar zijn om je de trein in en uit te begeleiden,’’ stelt Heleen. Daarentegen vertelt Joost dat je al sinds 2020 reisassistentie kunt reserveren: ‘’Via de NS app kun je NS support reserveren. Dit kan tot één uur voor vertrek. Reizigers kunnen daar aangeven waar zij assistentie bij nodig hebben. Hierbij wordt hen dan een helpende hand geboden.”

Zoë van Baarle sprak met Heleen en Joost in een videoreportage. Benieuwd? Luister hier:

Over de auteur

Zoë van Baarle

Mijn naam is Zoë. Ik ben 19 jaar en woon in Spijkenisse. Ik zit nu in mijn tweede jaar Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dit bevalt mij erg goed! Ik hou ervan om verhalen te schrijven, audioreportages te maken en mensen iets mee te geven. Graag wil ik later presenteren, maar voor nu ben ik druk bezig met alle kanten van het vak te leren kennen. Veel kijk-, luister- en leesplezier!