Onduidelijke toekomst voor beginnend filmmakers

Onduidelijke toekomst voor beginnend filmmakers

Foto gemaakt door Thomas William

De Nederlandse filmindustrie is een competitieve markt. Zeker als je ambitie ligt bij het worden van een regisseur. Zo worden er bijvoorbeeld jaarlijks maar vijf regie kandidaten toegelaten aan de Nederlandse Filmacademie. Maar hoe maak je het nou als beginnend filmmaker. En hoe verschilt de ervaring tussen filmmakers die wel of niet een filmopleiding hebben gevolgd.

Uit onderzoek van het Nederlands filmfonds blijkt dat Nederlandse speelfilms aanzienlijk minder succesvol zijn in het buitenland in vergelijking met films uit België, Denemarken, Oostenrijk en Zweden. Opvallend is dat hoewel Nederland het grootste aantal films produceert van alle onderzochte landen, vrijwel geen van deze titels wordt geselecteerd voor belangrijke festivals of grote prijzen wint.

Volgens filmmaker Johan Nijenhuis is er een aanzienlijke groep mensen die verlangt naar films en series die de grenzen opzoeken en overschrijden, die hen naar onontgonnen gebieden voeren. In hetzelfde opiniestuk van de filmkrant wordt er verteld dat het opbouwen van zo’n filmcultuur vereist gerichte inspanningen, waaronder het maken van scherpere selecties.

Scherpere selecties in voor film zou ook een negatieve kanttekening kunnen hebben. Om als filmmaker in Nederland je project te financieren ben je al gauw overgelaten aan het Filmfonds. Deze hebben al een strenge selectie en ondanks een uitgebreid filmplan is de kans relatief klein dat je kans maakt op een fatsoenlijke subsidie. ‘Ik denk dat nog meer regels en richtlijnen alleen maar verstikkend zouden zijn voor filmmakers in Nederland. Het stimuleert in ieder geval niet mijn creativiteit’, zegt freelance filmmaker Bastiaan Willem Beijderwellen.

Volgens documentaire maker John Appel wil het Nederlandse Filmfonds wel grotere budgetten vrij gaan maken voor betere films. Dit doen zij om te kunnen concurreren met de ‘arthouse industrieën’ in België en Frankrijk. Maar of hier in de nabije toekomst daadwerkelijk een grote verandering in komt kan hij niet met zekerheid zeggen.

Hieronder een reportage over de ervaring van beginnend filmmakers in Nederland.

Over de auteur

Guus Hardon

Guus Hardon (20), is een gedreven student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een brede interesse in de journalistiek en houd zich bezig met het creëren van een effectieve redactie.