IS terug in europa, hoe gaan de westerse media er mee om?

IS terug in europa, hoe gaan de westerse media er mee om?

IS is terug in Europa. Na de val van het kalifaat in 2019 is het opvallend stil geweest in westerse media over de overblijfselen van de extreem islamitische organisatie. Spotlight nodigt een expert uit voor een gesprek over de rol die de media heeft gespeeld in de onder representatie van IS in de afgelopen jaren.

De Aanslag in Moskou kostte 137 mensen het leven. Het is voor velen ook het eerste geluid dat zij in jaren hebben gehoord van IS. ‘In het verleden hebben we gezien dat grote terroristische aanslagen niet alleen binnenlandse implicaties kunnen hebben, maar ook door kunnen golven op het wereldtoneel’ vertelt Thijs van Dooremalen, assistent professor crisis governance aan de Universiteit Leiden. ‘Het is bijvoorbeeld opvallend dat Poetin meteen Oekraïne deels de schuld probeert te geven. Hij maakt hiermee gebruik van het zogenaamde rally-around-the-flag effect: hij poogt de gevoelens van solidariteit die er bij zo’n aanslag onder het volk doorgaans loskomen om te zetten in meer support voor zijn beleid’ legt hij uit.

De assistent professor heeft nog relatief weinig Nederlandse politici over de aanslag horen spreken en ziet onder de bevolking weinig solidariteit met de getroffen Russen, zeker vergeleken bij voorgaande islamitisch terroristische aanslagen in bijvoorbeeld België en Frankrijk. Dit komt volgens hem door de grote fysieke, sociale en culturele afstand met Rusland. ‘Identificatie met Rusland is op dit moment heel lastig, juist omdat het momenteel geldt als de vijand, zolang die identificatie er niet is, verwacht ik dat de implicaties voor Nederland beperkt zullen zijn’ aldus Van Dooremalen.

Over de auteur

Valentijn Arends

Valentijn Arends is een Journalist die schrijft over centrum Utrecht. Hij is geboren in Den Haag, opgegroeid in Zeeland maar is recentelijk verliefd geworden op het gezellige Utrecht. Hij heeft een heel breed interesse spectrum en is vooral geïnteresseerd in geschiedenis, en schrijft het liefst Veel gevarieerde onderwerpen.