Van Zwitserse student naar Nederlandse student

Van Zwitserse student naar Nederlandse student

Internationale studenten in Nederland blijven vaak plakken maar voor Alisia von Bueren blijft dat een vraag. De 21-jarige student is in 2022 verhuisd van Zwitserland naar hartje Amersfoort. Verliefd op de Nederlandse stad is ze inmiddels zeker maar of ze hier wilt blijven na haar studie vindt ze lastig in te schatten. Vooral na alle drama die ze ervaarde tijdens de regelingen die bij de verhuizing kwamen kijken.

Verhuizen naar een ander land, daar komt veel bij kijken en vooral als je student bent. Dan zit je namelijk met ome DUO, DigiD, OV-kaart en nog veel meer. Wat voor veel studenten in Nederland vanzelfsprekend is is dat het niet voor onze internationale studenten. “Ik was het niet eens gewend om zoveel te fietsen, in Zwitserland kunnen de meeste studenten die in grote steden wonen niet eens fietsen”, vertelt Alisia von Bueren. Nu zit ze al een jaar helemaal bovenin een oud Amersfoorts pand, op haar kamertje met een fiets voor de deur. “Amersfoort vindt ik echt een heel gezellige studentenstad, het is een oude stad met veel geschiedenis maar er wordt ook veel aan de student gedacht! Met bijvoorbeeld feestjes en studentenkortingen.” In Zwitserland gaat het er anders aan toe: “Als ik denk aan het grootste verschil is dat het studentenleven in Nederland veel typerender is dan in Zwitserland, daar doen ze bijvoorbeeld alleen aan bier en huisfeesten als je rechten studeert”, aldus Alisia.

Niks was zomaar geregeld

Ookal heeft Alisia het nu erg naar haar zin in het inmiddels verkozen tot beste Europese stad Amersfoort, ervaarde ze veel moeilijkheden bij de regelingen die ze moest treffen als buitenlandse student. “Ik ben naar Nederland gekomen omdat ik wist dat de studie voor Fysiotherapie hier erg goed was, maar ik had niet gedacht dat ik zoveel moeite zou ervaren met het regelen van een kamer.” Een kamer zoeken is een kleine fractie van de problemen waar Alisia tegen aanliep als internationale student. “Doordat het ontzettend lang duurde voordat ik een BSN-nummer had kon ik geen DigiD aanvragen daardoor kon ik ook meteen geen studiefinanciering en gratis reizen aanvragen”, aldus Alisia von Bueren. Het is een echte ervaring om in een ander land te gaan studeren, maar wees gewaarschuwd er moet veel geregeld worden.

Beluister hier het podcast fragment waar Alisia von Bueren te gast was:

Over de auteur

Mathilde Hoogland

Hoi ik ben Mathilde Hoogland en ik schrijf voor Spotlight. Als journalist stel ik voorop betrouwbare en relevante informatie door te geven aan mijn doelgroep. Ik schrijf met plezier wat je zou kunnen teruglezen in mijn teksten. Natuurlijk vind ik het uiterst belangrijk om onafhankelijk te blijven en mezelf te blijven ontwikkelen als journalist.