Lage opkomst onder jongeren bij HPV-vaccinatie

Lage opkomst onder jongeren bij HPV-vaccinatie

De inhaalcampagne wordt verlengd tot 1 juni 2024

De opkomst bij de inhaalcampagne voor het HPV-vaccin voor jongeren is erg laag. Dit jaar kunnen jongeren tussen de 19 en 27 jaar een gratis HPV-vaccinatie halen aan de hand van de inhaalcampagne van het RIVM. Echter is de opkomst dit jaar nog maar 20%, dit terwijl de verwachte opkomst rond de 55% zou liggen.

De HPV-vaccinatie is een prik die zowel mannen als vrouwen beschermd tegen 6 soorten kanker, waarbij baarmoederhalskanker onder vrouwen het bekendst is. Tot 2022 kregen alleen meisjes van 12 de oproep voor de prik, maar sinds vorig jaar kunnen ook jongens de prik komen halen. De inhaalcampagne is daarbij dus vooral relevant voor mannen tussen de 19 en de 27. Zij hebben namelijk nog nooit de kans gehad om de prik te halen, maar ook vrouwen die de prik op jongere leeftijd nog niet hebben gehaald kunnen een vaccinatie krijgen. In eerste instantie zou de inhaalcampagne duren tot eind dit jaar, maar dit is nu verlengd tot 1 juni 2024 vanwege de lage opkomst. Deze campagne zorgt ervoor dat jongeren deze prik gratis kunnen halen. Momenteel kost een prik als je voor 1 januari 1996 bent geboren 400 euro.

8 op de 10 mensen krijgt in hun leven te maken met het HPV-virus. In bijna alle gevallen ruimt het lichaam het virus vanzelf op, zonder dat je er last van krijgt. Er zijn echter een aantal varianten die gevaarlijker zijn en 10 tot 15 jaar in je lichaam kunnen blijven. Deze varianten zorgen voor wratten, maar ook voor kanker.

Bij de GGD locatie in Utrecht kunnen jongeren ook terecht voor de HPV-vaccinatie. Hoewel het landelijke percentage jongeren dat komt opdagen voor de prik relatief laag is, vertelt de coördinator die aanwezig is dit niet te herkennen. ‘Wij komen momenteel juist veel jongeren tegen die komen voor het HPV-vaccin’, vertelt hij. ‘Mogelijk komt dit doordat we in een grote stad wonen en je dat hier toch altijd wel zal zien’.

Luister hier naar mijn audio-reportage over de HPV-vaccinaties onder jongeren

Over de auteur

Britt Klijn

Mijn naam is Britt Klijn en ik kom uit Bergen op Zoom, maar ik woon al enige tijd in Utrecht. Mijn interesses liggen bij sport, lezen en muziek. In 2022 ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. E-mail: britt.klijn@student.hu.nl Telefoon: 06 13974668