Opzoek naar het orgasme: ‘Ik ben nog nooit klaargekomen’

Opzoek naar het orgasme: ‘Ik ben nog nooit klaargekomen’

Voor veel vrouwen is een orgasme niet vanzelfsprekend, zo bleek uit recent onderzoek van Rutgers dat de helft van vrouwen onder de 25 jaar nooit of zelden een orgasme ervaart.

In de hieronder volgende reportage vertelt seksuoloog Yuri Ohlrichs waar dit probleem vandaan komt, terwijl Noa en Emma delen hoe zij het ervaren om nog nooit een orgasme te hebben gehad.

Desinformatie

“Ook de desinformatie die op internet circuleert over dit onderwerp draagt niet bij aan het oplossen van dit probleem,” vertelt Yuri Ohlrichs. “Er zijn veel hardnekkige fabels, zoals de veronderstelling van verschillende soorten orgasmes bij vrouwen – vaginaal versus clitoraal. In werkelijkheid zijn beide vormen clitoraal, en dit misverstand zorgt voor veel verwarring in seksuele relaties.”

Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde ‘G-spot’, die al jaren een onderwerp van discussie is op het internet. “Mensen zoeken wanhopig naar de G-spot, maar deze bestaat niet als apart orgaan; het is simpelweg een gevoelige plek op de clitoris. Door misinformatie wordt dit vaak verkeerd begrepen,” vult Ohlrichs aan. Hij wijst erop dat zelfs vermeende deskundigen op televisie deze fabels verspreiden, wat bijdraagt aan het gebrek aan correcte informatie bij veel vrouwen die een seksuele relatie aangaan.

Faken en schaamte

Wanneer het gesprek op faken komt, zegt Noa: “Ik doe alsof alleen als ik er zelf ook genoeg van heb. Meestal vertel ik gewoon dat het niet lukt, maar dat ik wel van de ervaring heb genoten.”

Toch schamen de vrouwen zich niet. “Mijn partner en ik weten allebei dat de kans klein is dat ik klaarkom, maar ik geniet wel gewoon van de intimiteit,” zegt Emma. Ook Noa voelt geen schaamte: “Ik kan er zelf ook niet zoveel aan doen.”

Yuri benadrukt dat het belangrijk is om te beseffen dat wat voor de een werkt, voor de ander misschien niet werkt. “Het is essentieel om zelf op ontdekking te gaan en te leren wat voor jou wel werkt.”

Over de auteur

Naomi Suithoff

Naomi Suithoff, 18 jaar, student HvJ en erg sportief. Dat ben ik. Mijn vrienden beschrijven mij als een spontane en vriendelijke meid. Ik ben niet op mijn mondje gevallen, eerlijkheid duurt het langst zeg ik altijd.