Gebruik van designer drug 3MMC gevaarlijker dan men denkt

Gebruik van designer drug 3MMC gevaarlijker dan men denkt

Foto: Lotte van Eck

“Je krijgt het vaak uit een of ander scootertje via Snapchat” zegt Toxicoloog Corine Bethlehem. 3MMC is een vrij nieuwe designerdrug. De designerdrug 3-MMC wordt steeds populairder in het uitgaansleven, blijkt uit de laatste cijfers van het Trimbos-instituut.

3MMC is een Nas, wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Het is een soort amfetamine. Men krijgt hier vaak meer energie van en voelen zich blijer. Deze stof wordt vaak gebruikt als een vervanger voor andere stimulerende middelen zoals amfetaminen of MDMA.

De werking
De drug werkt stimulerend en licht bewustzijns veranderend. Gebruikers voelen zich alert, euforisch en energiek en ze hebben de behoefte om meer contact te maken en te praten. “Je voelt je een stuk zekerder als je het gebruikt en energieker”, vertelt een gebruiker. “De werking en het effect zit tussen cocaïne en Mdma/ xtc in”, vertelt Spoedeisende hulp arts Loes Walraven.

Bijwerkingen en risico’s
Een van de grootste gevaren van 3MMC is het gebrek aan onderzoek naar de langetermijneffecten en de potentiële schade voor de gezondheid. Omdat het een relatief nieuwe stof is, zijn er weinig gegevens over de effecten op lange termijn bij regelmatig gebruik. Dit betekent dat gebruikers zich blootstellen aan onbekende risico’s, waaronder schade aan organen, psychische problemen en verslaving.

Een ander risico van 3MMC is het potentieel voor overdosering. Omdat de zuiverheid en de dosering van deze stof vaak onbekend zijn wanneer het op de illegale markt wordt gekocht, lopen gebruikers het risico om een te grote hoeveelheid binnen te krijgen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartproblemen, beroertes of zelfs overlijden.

Daarnaast kan het gebruik van 3MMC leiden tot verslaving. “Een groot deel van de gebruikers zou willen minderen of stoppen, maar dit is moeilijker dan gedacht”, zegt Loes. Naarmate je meer neemt wordt je meer tolerant en heb je meer nodig voor hetzelfde effect. Daarnaast zorgt snuiven ervoor dat je een grotere kans op verslaving hebt”, legt Loes uit.

Benieuwd waarom men toch gebruikt en wat Toxicoloog Corine hierover te zeggen heeft? Check de reportage hieronder!

Over de auteur

Lotte van Eck

Mijn naam is Lotte van Eck. 21 jaar en Journalist aan de HU. Opgegroeid in het lieftallige Dordrecht. Mijn interesse binnen het vakgebied is breed. Ik vind het leuk om te presenteren en kleine persoonlijke artikelen te schrijven. Nieuwsgierig naar wat er om mij heen gebeurt en de wijze waarop mensen doen handelen. Creativiteit iets waar ik regelmatig gebruik van maak. Een tikkeltje eigenzinnig wat mijn interesse binnen de politiek des te meer aantrekt. Op naar veel leuke nieuwsartikelen!