Van de Inca’s met tongpiercings tot de piercing shops van nu

Van de Inca’s met tongpiercings tot de piercing shops van nu

pexels-laker

Al sinds de eerste beschaafde samenleving bestaan er piercings. Archeologen hebben ontdekt dat de Inca’s en Maya’s tongpiercings droegen. Meestal zaten hier  gelovige overwegingen achter. De voormalig inwoners van Zuid-Amerika geloofden dat ze door de pijn een hoger bewustzijn bereikten.

Nog een interessante historische piercing is die van Romeinse soldaten. De soldaten droegen tepelpiercings als teken van mannelijkheid en moed. Qua opvallende tepelversiering bleef niet alleen bij de mannen. Gedragsonderzoeker Desmond Morris verteld aan Vice: ‘In het oude Rome, zo’n tweeduizend jaar geleden, versierden vrouwen hun tepels met rouge om hun vrijpartijen wat spannender te maken’. Bij de Egyptenaren was, om dezelfde reden als de soldaten, de navel piercing erg populair. In de bijbel staan piercings geschreven in het schrift. Toen Abraham een vrouw zocht voor zijn zoon Isaac, geeft hij haar een neusring als geschenk.

Het nemen van een piercing is dus al eeuwen onderdeel van veel verschillende culturen. Piercings hebben veel verschillende betekenissen gehad. Voor veel Afrikaanse stammen was het een teken van welvaart: hoe groter de ring, hoe rijker de familie. In het Westen waren we een stuk preutser. Het was lang een taboe, de hippies ui de jaren zestig lieten de lichaam staafjes en ringetjes groeien in populariteit. Een steeds grotere groep raakte geïnteresseerd. Dit komt mede door de komst van globale media, zoals tijdschriften. Hierin konden mensen de piercings zien bij andere volkeren.

Hedendaags hebben piercings vaak minder betekenis, het wordt gedragen uit een esthetisch overweging. Piercings hebben een lange historie. Vroeger werd het gezet met enkel een naald. tegenwoordig met veel meer voorzorgsmaatregelen. Maatregelen als steriele piercing naalden, sieraden van titanium en juiste ontsmetting. Als die maatregelen niet gevolgd worden, loopt je risico op infecties en ingegroeide piercings. Samantha Tweeten, hoogleraar medicijn en infecties, benadrukt daarom dat het van groot belang is dat piercings veilig worden gezet.

Ondanks de risico’s zijn er nog gedurfde mensen die het zelf doen. Onze redacteur Sammy Jo ging op bezoek bij een amateur piercer, die ouderwets pierced met enkel een naald.

Over de auteur

Sammy jo Muller

Sammy Jo is 18 jaar oud en woont in Zoetermeer. Ze studeert journalistiek en is geïnteresseerd in politiek en maatschappelijke problemen. Mail: sammyjo.muller@student.hu.nl