Factcheck: Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Factcheck: Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Op sociale media zoals X en TikTok circuleren veel video’s waarin wordt beweerd dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Terwijl velen eerst dachten dat zeven tot acht uur slaap genoeg was, beweren deze video’s nu dat vrouwen wel negen tot tien uur slaap nodig hebben, met mogelijk nog een extra uur tijdens hun menstruatie. Echter ontbreekt het bewijs. Slaap is moeilijk te onderzoeken en de hoeveelheid slaap dat je nodig hebt hangt af van meerdere factoren.  

Heb je zes, acht of tien uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren? Op X en TikTok zijn er allerlei mensen die hier het antwoord op lijken te weten. Zo gaat errond dat vrouwen twee uur langer moeten slapen dan mannen. Volgens de berichten, die ongeveer acht miljoen keer zijn bekeken, zou dit te maken hebben met het verschil in de aanmaak van hormonen tussen beide geslachten. Vrouwen maken bijna al hun hormonen s’ nachts aan, terwijl mannen dit ook overdag doen.

Het bewijs ontbreekt

De mensen die beweren dat vrouwen meer slaap nodig hebben, refereren vaak naar ‘recent onderzoek’. Echter, het is niet duidelijk welk onderzoek zij precies bedoelen. Met miljoenen kijkers op deze video’s is het belangrijk om te achterhalen waar deze informatie vandaan komt en of deze betrouwbaar is.

Slaapwetenschapper Merijn van der Laar nuanceert deze bewering. Hij legt uit dat slaap een complex en individueel proces is. Hoewel vrouwen over het algemeen maar elf minuten langer slapen dan mannen, is het niet per se nodig dat ze tien uur slapen. De slaapbehoefte verschilt sterk per persoon en wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder de kwaliteit van de slaap.

Invloed van hormonen op slaap

De uitspraak dat vrouwen voornamelijk ‘s nachts hormonen aanmaken en mannen dit overdag doen, is volgens Van der Laar niet zo zwart-wit. Hoewel er variatie is in de aanmaak van hormonen tussen mannen en vrouwen, is het te eenvoudig om te stellen dat vrouwen alleen ‘s nachts hormonen aanmaken. Wel kan de slaapkwaliteit worden beïnvloed door de menstruatiecyclus van vrouwen, waarbij ze tijdens de menstruatie mogelijk een grotere slaapbehoefte hebben vanwege pijn en ongemak.

Onderzoek van de Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine (BASS) toont aan dat er verschillen zijn in slaap tussen mannen en vrouwen, voornamelijk door variaties in slaap regulerende hormonen die meer schommelen bij vrouwen. Vrouwen hebben vaak een diepere slaap, maar deze kan worden verstoord door lichamelijke veranderingen zoals menstruatie, menopauze en zwangerschap.

Moeilijk te onderzoeken

Van der Laar benadrukt dat slaaponderzoek vaak geen volledig beeld geeft omdat het moeilijk is om slaapstudies uit te voeren. Mensen slapen tijdens onderzoek namelijk niet op dezelfde manier als thuis, wat de resultaten kan vertekenen.

Conclusie

Hoewel op sociale media wordt beweerd dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen, is er nog onvoldoende bewijs om dit vast te stellen. De slaapbehoefte is sterk individueel bepaald en kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de hormonale cyclus bij vrouwen. Tot dusver is er dus geen overtuigend bewijs voor deze bewering.

Over de auteur