“Hij bijt niet hoor!” mogelijk verbod op agressieve bijthonden

“Hij bijt niet hoor!” mogelijk verbod op agressieve bijthonden

Franse Bulldog Binky

Plastische chirurgen meldden onlangs dat zij in anderhalf jaar tijd ongeveer honderd bijtincidenten met honden hadden geregisterd. Demissionair minister Adema, minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, wil nu kijken naar een verbod op agressieve ‘bijthonden’. Er worden jaarlijks zo’n honderdvijftigduizend mensen door een hond gebeten. Maar niet alleen mensen zijn het slachtoffer, Corgi Tess van Matthijs is onlangs ook aangevallen.  

Impact
“Twee maanden geleden is Tess gebeten door zo’n bijtgrage hond en daar heeft ze ook best veel last van gehad”, vertelt Matthijs. De achtergelaten beet was erg groot op de kleine Corgi. Tess moest vervolgens geopereerd worden aan haar buik. Ook heeft de kleine hond veel last gehad van angst, met name bij grote en drukke honden. Matthijs vertelt dat de aanval ook een grote impact heeft gehad op hemzelf. “Als we langs een groep honden moesten lopen, dan merkte ik dat ik ook angstig werd.” “Gaat dit weer fout’, dacht ik.

Maatregelen
Van 1933 tot 2008 gold er een fok- en houdverbod op pitbull-achtige honden. Dit leidde alleen niet tot minder bijtincidenten, daarom is dit verbod ook weer afgeschaft. Demissionair minister Adema wil een mix van maatregelen, die ook gericht zijn op de opvoeding van honden. “Ik denk dat het niet helemaal bij de hond ligt, maar juist bij de baasjes”, vertelt de hondeneigenaar. Hij denkt dat een goed opgeleide hond al heel veel kan schelen. “Alleen is het wel de noodzaak dat de mensen ook worden opgeleid”, vertelt Matthijs. Hij geeft aan als mensen hun hond begrijpen en ook begrijpen waar de mogelijke risico’s liggen, er veel kan worden voorkomen.
In Nederland is er is een landelijke database, maar die werkt niet goed omdat maar een klein deel van de gemeenten bijtincidenten rapporteert. Demissionair minister Adema laat onderzoeken hoe de landelijke registratie beter kan.

Luister hier de audioreportage waarin Hylke van hondenschool het Kwispelaartje denkt over het mogelijke verbod.

Over de auteur

Rosalie Dortland

Met een passie voor verschillende culturen, de wijde natuur, en het adresseren van ongelijkheid in de samenleving, is Rosalie Dortland een journalist die de stemmen van mensen wil laten horen. Ze creëert verschillende soorten journalistieke producties om mensen bewust te maken van maatschappelijke kwesties. Haar doel is om mensen bewust te maken van de complexiteit van maatschappelijke kwesties en hen aan te moedigen om na te denken over mogelijke oplossingen.