Nieuwe wet seksueel misbruik: Geen JA is NEE

Nieuwe wet seksueel misbruik: Geen JA is NEE

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International en een actiegroep met slachtoffers van seksueel geweld voeren 19 maart actie bij de Eerste Kamer. Daar wordt een debat gehouden over de wet seksuele misdrijven. De groep voert al langer campagne voor een aanpassing aan de strafwet zodat bij verkrachting niet langer dwang centraal staat, maar het ontbreken van wederzijdse instemming.

In de wet staat dat mensen ook strafbaar zijn als ze hadden kunnen weten dat de andere persoon geen seks wilde. Dit wetsvoorstel, dat vorig jaar al werd goedgekeurd door de Tweede Kamer, is een cruciale stap in het verbeteren van de bescherming tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Amnesty International hoopt dat vandaag ook de Eerste Kamer zal instemmen met dit voorstel, waardoor het rechtssysteem beter in staat zal zijn om slachtoffers van seksueel misbruik te ondersteunen en daders verantwoordelijk te houden voor hun daden.

Veel mensen doen geen aangifte van seksueel overschrijdend gedrag, en dit kan diverse redenen hebben. Zo benadrukt het openbaar ministerie dat slachtoffers vaak verschillende redenen hebben om na een informatief gesprek af te zien van het doen van aangifte. Een cruciale factor is wanneer bij het informatieve gesprek al blijkt dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Bijvoorbeeld, in situaties waarin een volwassen slachtoffer meldt dat er ongewilde seksuele handelingen hebben plaatsgevonden, maar waarbij er geen dwang door de verdachte was.
Deze bevindingen vormen de kern van een discussie die ook door organisaties zoals Amnesty International wordt aangekaart. Volgens hen moeten deze regels aangepast worden. Door de wet te herzien, wordt niet alleen gehoopt op een betere bescherming van slachtoffers, maar ook op het vereenvoudigen van het aangifteproces. Het doel is om de drempel voor slachtoffers om aangifte te doen te verlagen en hen een gevoel van gerechtigheid en ondersteuning te bieden.

Hieronder beelden van de uitzending.

Over de auteur

Guus Hardon

Guus Hardon (20), is een gedreven student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een brede interesse in de journalistiek en houd zich bezig met het creëren van een effectieve redactie.