FACTCHECK – De helft van de drugscriminelen die in Antwerpen worden opgepakt zijn Nederlands

FACTCHECK – De helft van de drugscriminelen die in Antwerpen worden opgepakt zijn Nederlands

Bron: Adobe Stock

ANTWERPEN – OM-baas Franky de Keyzer zei in een interview met het NRC Handelsblad dat het “al jaren zo is dat de helft van de mensen die in de Antwerpse haven worden opgepakt Nederlanders zijn.” De Belgische Federale Politie bevestigt dit voor het jaar 2023 en niet voor de jaren ervoor, blijkt uit de jaarverslagen.

 

Op dertien maart 2024 willigde Procureur des Konings van het Parket Antwerpen, Franky de Keyzer, het interviewverzoek van NRC in. Het onderwerp van gesprek: ‘the war on drugs’. Nederland en België werken nauw samen om de illegale handel, die via de havens van Antwerpen en Rotterdam Europa binnen komt, te stoppen. Over het arresteren van drugscriminelen in de haven van Antwerpen zei De Keyzer: „Van de 150 personen die wij in 2023 in de haven gepakt hebben komt ongeveer 50 procent uit Nederland. Dat is al jaren zo”, deze hoeveelheid in 2023 is volgens de Federale Politie juist.

Zij schrijven in hun jaarverslag: “In 2023 heeft de Scheepvaartpolitie in Antwerpen, 150 druggerelateerde arrestaties verricht in het Antwerpse havengebied, waaronder 69 drugsuithalers die het havendomein waren binnengedrongen en 58 personen die betrapt werden in een container. Meer dan de helft van deze arrestanten heeft de Nederlandse nationaliteit.” Echter kan de Federale Politie niet op korte termijn bevestigen dat het, zoals Franky de Keyzer beweert, “al jaren zo is.” De jaarverslagen van 2018 tot en met 2022 melden niets over de nationaliteit van verdachten die in de Antwerpse haven zijn opgepakt, een aanvraag ligt bij de Federale Politie om de data op te halen en door te geven.

 

Dit verbaast Frans Douw niets, hij werkte veertig jaar in het gevangenisleven, schreef een boek en maakt een podcast over de menselijke detentie. Waar hij zich nog altijd voor inzet. Vanuit de Thalys-trein naar Brussel, onderweg naar een internationale conferentie over gevangenissen, vertelt hij: “ik heb daarvan geen data of statistieken om dat te ondersteunen maar het is niet een getal wat specifiek bijgehouden zal worden, daar is niet zo veel interesse naar.”

Verder in het NRC artikel vertelt De Keyzer: “In 2022 was het op een gegeven moment zo erg, dat een volledige vleugel van de gevangenis van Antwerpen vol met Nederlanders zat.” Woordvoerder van het Belgisch gevangeniswezen, Tom van Wynsberge weerlegt dit: “Op basis van de databank van het gevangeniswezen, op één januari 2022, kan ik u mededelen dat er gemiddeld ongeveer 473 beklaagden in de gevangenis Antwerpen zijn gedetineerd, waarvan 45 met de Nederlandse nationaliteit.” Omgerekend is dit 9,5% of dit een “volledige vleugel bezetten” inhoud, is onduidelijk.

In het gehele gevangeniswezen van België is wel een stijging zichtbaar van Nederlandse gevangenen. Politieke partij Het Vlaams Belang vroeg in maart 2023 een rapport op vanuit het Justitionele apparaat van België. Hieruit blijkt dat de ‘niet-Belgen’ lichtelijk afnemen, 45,08% in 2019. Dit daalde in vier jaar naar 43,42%. De hoeveelheid Nederlanders is in die vier jaar tot 2023 met 2% gestegen. Van 303 naar 403 Nederlandse gevangenen in heel België. Dit maakt een percentage, met op het toppunt, van 8,6% Nederlandse gevangenen van ruim tienduizend gedetineerden in België.

 

Conclusie

De uitspraak die Franky de Keyzer deed is dus gedeeltelijk waar. Want de Federale Politie bevestigd dat de helft van de 150 opgepakte drugscriminelen uit de Antwerpse haven van Nederlandse afkomst zijn. Het tweede deel, “dat het al jaren zo is”, is moeilijker op korte termijn te laten bevestigen.

Woordvoerder Tom van Wynsberge uit het gevangeniswezen verklaarde dat er op één januari 2022 in de Antwerpse gevangenis 45 gedetineerde met een Nederlandse achtergrond opgesloten zaten. Van de 473 in totaal, dit is 9,5% en onduidelijk of dit een volledige vleugel bevatte. Wel is er een stijging zichtbaar van Nederlanders in de Belgische gevangenissen.

De aanvraag bij de Federale Politie is in werking gezet en volgens de woordvoerder laat dit een paar dagen op zich wachten.

Over de auteur

Sil Kwaspen

Hallo, mijn naam is Sil Kwaspen, ik ben 23 jaar en woon in 's-Hertogenbosch. Als startend journalist ben ik tijdens het maken van mijn producties actief bezig om alles zo interessant mogelijk te maken. Ik schrijf graag in verhalende vorm en laat mijn bronnen en het beeld juist het woord doen. Bij kleine gebeurtenissen duik ik graag in de diepte en bij moeilijk te begrijpen onderwerpen probeer ik alles behapbaar te maken. Saai nieuws is ook nieuws en als het belangrijk is dan moet het interessant genoeg zijn om te lezen.