Hooikoorts seizoen vroeger dan regulier

Hooikoorts seizoen vroeger dan regulier

Het is heerlijk lente weer de afgelopen dagen. Dit zien we ook terug in de statistieken. De tempratuurstijging over het afgelopen jaar is boven de 1,5 graad. Een van de consequenties hiervan is dat het hooikoorts seizoen vroeger valt dan normaal.  

Hoewel er dus met de symptomen om te gaan valt, is dit een onderdeel van een bredere ontwikkeling. Expert van weeronline Rico Schröder vertelt hoe het kan dat de tempraturen nu al zo zomers zijn. ‘we hebben eigenlijk normaal gesproken een koudere noorderwind, die ontbreekt. Daardoor hebben we ook warmere zeeën, wat op zichzelf ook leidt tot warmere tempraturen.’ Hoewel Schröder opmerkt dat dit een ontwikkeling van de afgelopen jaren is, durft hij wel te stellen dat het dit jaar wel erg vroeg is. 

 

Schröder noemt als voornaamste consequenties ook de vervroeging van het hooikoorst seizoen. Hij durft zelfs te stellen dat we mogen gaan spreken van een hooikoorts jaar. ‘Normaal gesproken hebben we in november een maand zonder dat er polinerende planten zijn. Als de tempratuur langer vasthoudt betekent dat dat de grassen die vroeg in het jaar komen eerder kunnen gaan beginnen.  

Over de auteur

Valentijn Arends

Valentijn Arends is een Journalist die schrijft over centrum Utrecht. Hij is geboren in Den Haag, opgegroeid in Zeeland maar is recentelijk verliefd geworden op het gezellige Utrecht. Hij heeft een heel breed interesse spectrum en is vooral geïnteresseerd in geschiedenis, en schrijft het liefst Veel gevarieerde onderwerpen.