Kindercollectief onthult: Overheid blijft achter in naleving kinderrechten.

Kindercollectief onthult: Overheid blijft achter in naleving kinderrechten.

Kinderrechten in Beweging, een initiatief van het Kinderrechtencollectief, biedt jaarlijks een overzicht van de voortgang van de overheid in de implementatie van aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité. Dit platform belicht jaarlijks de verzamelde gegevens en beleidsaanpassingen van het voorbije jaar. Het verschaft inzicht in tien specifieke thema’s die zich ontwikkelen en identificeert gebieden waar aanzienlijk meer actie vereist is.

De Verenigde Naties hebben het Kinderrechtencomité opgericht om toezicht te houden op de naleving van het Kinderrechtenverdrag op internationaal niveau. Dit comité brengt eens in de twee jaar verslag uit aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Als er aanwijzingen zijn dat een land de rechten van kinderen schendt, wordt er (door internationale partijen) druk uitgeoefend op de regering om passende maatregelen te nemen.

Het online monitor Kinderrechten in Beweging, blikt terug op adviezen van het VN-Kinderrechtencomité en in hoeverre de Nederlandse overheid hier werk van heeft gemaakt. Hieruit blijkt dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Volgens Willemijn Dupuis, initiatiefnemer bij Kinderrechten Nu, is de eerste stap meer kinderparticipatie. ‘Als kinderen leren om hun leefomgeving in kaart te brengen en weten bij wie ze terecht kunnen, ben je bezig met participatie. KRNU laat de kinderen hierbij ook nadenken bij wie zij terecht kunnen als het even niet gaat.’

Het KRNU-concept is een middel dat kinderen aanmoedigt om op een innovatieve manier hun eigen behoeften op individueel, groeps- en buurtniveau te uiten. ‘Het biedt kinderen de mogelijkheid om dit op een manier te doen door middel van zelfreflectie, gebaseerd op het Kinderrechtenverdrag’ aldus Dupuis.

Kinderrechten in Beweging heeft de Nederlandse overheid, naast kinder- en jongerenparticipatie, gecontroleerd op negen andere thema’s met betrekking tot kinderrechten. Het gaat hier om: discriminatie, geweld tegen kinderen, jeugdhulp en jeugdbescherming, mentaal welzijn, armoede, onderwijs, migratie, kinderhandel en seksuele uitbuiting en jeugdstrafrecht.

Uit de online monitor blijkt dat de Nederlandse overheid wel degelijk stappen heeft gemaakt met betrekking tot kinderrechten. Zo heeft het thema armoede prioriteit heeft binnen het huidige kabinet. Dit wordt geïllustreerd door de aanstelling van een minister die zich specifiek richt op dit domein, evenals door de beleidsplannen die gericht zijn op het bestrijden van kinderarmoede. Desondanks zal de doelstelling om armoede onder kinderen in 2025 te halveren ten opzichte van 2015 niet worden behaald zonder aanvullend beleid.

Verder zijn er relevante beleidsontwikkelingen te zien op het gebied van geweld tegen kinderen en jeugdhulp. Het thema migratie blijkt echter veel meer aandacht nodig te hebben. De afgelopen jaren is er een aanzienlijke stijging geweest in het aantal minderjarigen zonder begeleiding dat zich in Nederland heeft geregistreerd. Kinderrechten in Beweging noemt de situatie van kinderen in de asielopvang in Nederland over de hele linie zorgelijk.

Over de auteur

Floortje Brasser

Ik ben Floortje Brasser (2003) sinds jongs af aan roep ik al dat ik de journalistiek in wil. Voordat ik startte op de HU heb ik de opleiding media & redactie gedaan, hier heb ik al veel ervaring mogen opdoen op het gebied van tekst, film & audio. In de toekomst zou ik mij graag willen focussen op de politieke -of misdaadjournalistiek. Het afwisselde aspect van het zijn van een journalist is hetgeen wat mij het meest trekt, ik kan dan ook niet wachten om alle ins -en outs te leren rondom de journalistieke wereld!