Fentanyl nog steeds grote doodsoorzaak in Amerika

Fentanyl nog steeds grote doodsoorzaak in Amerika

Al een aantal jaar vindt er een ware fentanyl epidemie plaats in Amerika. De pijnstillende drug zorgt jaarlijks voor 50.000-60.000 doden. In 2017 zorgde dit er zelfs voor dat voormalig president Trump de drugsepidemie destijds een nationale noodtoestand noemde. De drug is in Amerika de grootste doodsoorzaak voor tussen 19 en 45 jaar oud.

Fentanyl is een opioïde. Oftewel: een synthetische pijnstiller, zoals ook morfine en oxycodon. Die middelen worden vaak gebruikt tegen chronische pijn. Fentanyl is nog veel sterker en wordt in Nederland vooral gebruikt tijdens operaties. In extreme gevallen kan het ook worden voorgeschreven aan bijvoorbeeld terminale patiënten.

De drug wordt via Mexico, Amerika in gesmokkeld. Fentanyl is erg goedkoop te produceren en dus te verkrijgen. Eén milligram fentanyl is al dodelijk, afhankelijk van de concentratie. Om de effecten van andere drugs te versterken wordt het vaak ook door andere drugs gestopt. Dit maakt mensen sneller verslaafd. Waardoor de problematiek rap toe nam.

De epidemie is volgens Rutger van der Schrier, anesthesioloog en onderzoeker aan Leiden Universiteit Medisch Centrum, mede de schuld van een oud gezondheidsbeleid in Amerika. Het beleid destijds was namelijk om in erg veel situaties opioïden zoals oxycodon voor te schrijven. Toen dit ophield waren mensen al verslaaf en gingen ze zelf opzoek.

Toen de veel goedkopere en dodelijkere variant fentanyl op de markt kwam werd het is rap tempo populair.

Op het Anesthesia & Pain Research Unit werkt van der Schrier aan een middel om de gevolgen van een fentanyl overdosis snel tegen te gaan. Hij was bij ons in de uitzending om deze epidemie verder toe te lichten.

Over de auteur

Yara Lommen

Hi! Ik ben Yara, 20 jaar oud. Ik woon nu in het gezellige Utrecht, maar ben een Rotterdammer in hart en nieren. Ik ben geïnteresseerd in politiek, maatschappelijke kwesties en evenementen. Maar ik schrijf over van alles en nog wat. Ik hoop mij later te kunnen verdiepen in internationale politiek, maar houd voor nu mijn ogen open voor alles wat ik tegen kom.