Factcheck: verkleint pompoen de kans op kanker?

Factcheck: verkleint pompoen de kans op kanker?

Is een van de gezondheidsvoordelen een kleinere kans op kanker?

Het is weer de tijd van het jaar voor de pompoenen. De herfst is in volle gang en de recepten met pompoen zijn niet meer weg te denken. Lekker, en volgens de Margriet hebben ze vele gezondheidsvoordelen Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen (margriet.nl). Zo zou het eten van pompoenen de kans op kanker verkleinen. Dit klinkt als een enorm gezondheidsvoordeel, maar in hoeverre is dit eigenlijk waar? Dit zoeken we uit.

Carotenoïde: wat is dit nu precies?
Pompoenen bevatten een stofje genaamd carotenoïde. Dit is een natuurlijke kleurstof die niet aangemaakt kan worden door mensen. Om deze stof binnen te krijgen, moet je producten eten die deze stof bevat Wat zijn carotenoïden? Wij leggen het uit! | vitaminesperpost.nl. Pompoen is dus zo’n product, naast bijvoorbeeld wortels, boerenkool en andijvie. Slecht is carotenoïde dus zeker niet. Sterker nog, men heeft het gewoon nodig om het lichaam gezond te laten functioneren. Er zijn verschillende soorten carotenoïden. Voorbeelden hiervan zijn betacaroteen, een stofje dat omgezet kan worden in vitamine A. Vitamine A is bijvoorbeeld goed voor het gezichtsvermogen en zorgt voor het normaal functioneren van het afweersysteem. Daarnaast kan ook alfa-caroteen omgezet worden in vitamine A en heeft het daarnaast een hoge antioxidante waarde. Hiermee wordt bedoeld dat het vrije radicalen kan wegvangen.

Carotenoïden en antioxidanten
En die antioxidanten die hier genoemd worden zijn daarbij ook net even belangrijk. “Antioxidanten zijn stoffen zoals vitamines en mineralen die beschadigingen aan de cellen in ons lichaam kunnen tegengaan. Een antioxidant zorgt ervoor dat vrije radicalen worden weggevangen. Vrij radicalen zijn agressieve stoffen die cellen kunnen beschadigen. Deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat gezonde cellen zich ongeremd gaan delen, wat kan leiden tot kanker.”, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op lange termijn kan hierbij dus ook kanker ontstaan. De antioxidanten, die pompoen dus ook bevat, kunnen deze vrije radicalen neutraliseren en bepaalde ziektes voorkomen Huidproblemen | vrije radicalen en huidveroudering | Eucerin.

De kans op kanker verkleinen, hoe zit dat?
Het klinkt altijd zo mooi, ‘doe dit en je verkleint de kans op kanker’, maar kan dat eigenlijk wel? Kort antwoord: nee. De kans op kanker verkleinen bestaat niet, zo zegt Anneke Schipper van het KWF. Hoewel je er door een gezonde levensstijl voor kan zorgen dat je de kans op kanker niet vergroot, kan je er eenmaal niet voor zorgen dat de kans op kanker kleiner wordt. De kans op kanker bestaat bij iedereen en in veel gevallen kan je er ook weinig aan doen. Zo is het bij sommigen een erfelijke vorm of is het ontstaan na blootstelling aan een bepaalde soort straling. Hoe gezond je dan ook eet of hoe weinig je dan ook rookt, de kans op kanker bestaat altijd.

Hoeveel carotenoïde is dan goed?
De kans op kanker verkleinen bestaat dus niet, ervoor zorgen dat je zelf de kans niet vergroot dus wel. Hierbij zouden de carotenoïden wél van pas kunnen komen door de werking van de antioxidanten. In het stuk van de Margriet waarbij een aantal onderzoeken genoemd worden, wordt echter nergens vermeld hoeveel je van deze stof precies nodig hebt. Of je nu één pompoen of vijf pompoenen moet eten om profijt te hebben van deze gezondheidsvoordelen, is niet duidelijk.

Conclusie
Over het algemeen kan de kans op kanker dus niet verkleind worden, hoe gezond je levensstijl dan ook mag zijn. Daarnaast is het ook niet duidelijk hoe veel je van deze stof binnen moet krijgen, wil het daadwerkelijk effect hebben. Wel is het zo dat de stof carotenoïde die in pompoen zit wel positieve gezondheidsvoordelen heeft, zoals de antioxidanten werking die op lange termijn effect kan hebben. Dit is echter niet alleen het geval met pompoen, maar met alle groentes en fruit die deze stof bevatten. De claim die de Margriet stelt dat pompoen de kans op verschillende kankersoorten verkleind is dus grotendeels onjuist. De gezondheidsvoordelen bestaan, maar kunnen niet gesteld worden als kanker verminderend.

Over de auteur

Britt Klijn

Mijn naam is Britt Klijn en ik kom uit Bergen op Zoom, maar ik woon al enige tijd in Utrecht. Mijn interesses liggen bij sport, lezen en muziek. In 2022 ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. E-mail: britt.klijn@student.hu.nl Telefoon: 06 13974668