Te gast in onze podcast, maar hoe werd Maarten van Rossem eigenlijk bekend?

Te gast in onze podcast, maar hoe werd Maarten van Rossem eigenlijk bekend?

Foto vanuit de podcast-studio, tijdens het live gesprek met Maarten van Rossem

Hij is hét jurylid van het televisieprogramma ‘De Slimste Mens’, hij reisde door Nederland in het programma ‘Hier zijn de Van Rossems’, hij heeft z’n eigen magazine én wekelijkse podcast en is nu te zien in het nieuwe NPO 3 programma ‘Wortelboer en Van Rossem’. Het is wellicht Nederlands bekendste historicus: Maarten van Rossem. In de Spotlight-podcast ‘Dictators’, van 2 november, laat hij zich uit over hoe hij tegen dictatoren aankijkt. Maar wie is Van Rossem nou precies, en hoe klom hij omhoog in de Nederlandse mediawereld?

Van Rossum studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 1978 op het onderwerp ‘De ondergang van de Oude Regenten’. Hierin specialiseerde hij zich in politieke en sociaaleconomische geschiedenis. Na zijn studie trad Maarten van Rossem steeds meer op in de media. Zo benoemt hij zelf een gesprek op de radio bij de NCRV in 1984 over de Amerikaanse verkiezingen als zijn eerste media-optreden. Later schoof hij ook vaker aan bij programma’s van zijn vriend Theo van Gogh, en bij Barend en van Dorp. Bij zijn optredens in deze programma’s werd hij een geliefd figuur bij een groot deel van de Nederlandse kijkers. Met zijn scherpe meningen, karakteristieke stem en brede kennis van de geschiedenis, van Nederland tot Amerika, werd hij een vast figuur op de televisie.

Onlangs werd Van Rossem 80 jaar. Nog altijd is hij te zien als deskundige in programma’s van vandaag de dag, zoals Beau, Jinek en Renze. Ook is hij natuurlijk al 12 jaar het ‘one-man-jurylid’ van ‘De Slimste Mens’, waar hij nog tot 2025 te zien zal zijn. Aan wie hij daarna het stokje doorgeeft is nog niet bekend. Deze donderdag, 2 november, was Maarten van Rossem te gast als historici en spraakmaker, in onze podcast, waarin wij ingingen op de vraag: ‘Wat drijft dictators?’ en ‘Hoe komen dictators aan de macht?’. Eerder liet Van Rossem zich al duidelijk uit in ‘De Slimste Mens’ over wat hij vindt van dictatoriale landen: ‘In de jaren 60 en 70 beredeneerden we allemaal zo: je gaat niet naar een land waar een dictator zit!’. Meer weten over Maarten zijn uitgesproken mening over dictators?

Beluister hieronder het fragment uit de podcast: ‘Dictators’.

In het audiofragment is ‘muziek’ gebruikt, zonder commerciële doeleinde / CC-licentie

Over de auteur

Olivier Kikkert

Olivier Kikkert, journalist in opleiding, breekt debat open over wat er speelt, de polariserende maatschappij recht tegemoet tredend. Van kunst en cultuur tot de politiek brengt hij een perspectief vanuit een open blik. Als columnist opiniërend en als journalist bezig met de actualiteit. (contact: olivier.kikkert@student.hu.nl)