Oplossingen seksuele intimidatie op de werkvloer worden op verkeerde plek gezocht

Oplossingen seksuele intimidatie op de werkvloer worden op verkeerde plek gezocht

De Seksuele integriteit van de Nederlandse werkplek staat onder druk. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mistanden aan het licht gekomen over Seksuele intimidatie op de werkvloer. Tot nu toe wordt er door de samenleving vooral een oplossing gezocht bij de slachtoffers, maar volgens Seksproffesor en voorlichter Daphne Gakes is het hoogtijd dat er anders gehandeld wordt. 

De dader 

Gakes begint haar analyse van het probleem door op te merken dat er vaak bij gevallen van seksuele intimidatie wordt gekeken naar de acties van het slachtoffer. De vraag die te vaak gesteld wordt is: ‘waarom is dit niet eerder naar buiten gekomen’ in plaats van ‘hoe kunnen we zorgen dat dit niet meer voorkomt’. Gakes: ‘een bekend voorbeeld van deze situatie is het Voice incident en de directe reactie van John de Mol. Hij had daar kunnen kiezen om een duidelijk statement te maken tegen dit soort gedrag. In plaats daarvan koos hij ervoor om de nadruk te leggen op het feit dat de slachtoffers niet eerder naar buiten waren gekomen’. Ze legt uit dat dit geen uniek geval is, in haar optiek spelen deze problemen op elke plek waar macht uitgeoefend wordt. Het is volgens haar dan ook belangrijk dat de samenleving eist dat de desbetreffende machthebbers duidelijk opkomen tegen deze praktijken. 

Kennis 

De seksproffesor vervolgt door te vertellen dat een ander grote voortgang te boeken is in de manier waarop er over seks wordt gepraat in Nederland. ‘Het taboe op seks maakt het bespreekbaar maken van seksuele intimidatie niet makkelijker. Als ik tijdens een van mijn voorlichting het woord ‘kut’ zeg krijg ik meteen gegiechel, hoe kunnen we dan verwachten dat slachtoffers hun verhaal durven te vertellen.’ De oplossing ligt volgens Gakes in het realiseren dat seks een heel normaal onderdeel is van ons dagelijks leven en dat het ook zodoende besproken moet worden. ‘De dagelijkse vragen moeten worden: ‘Heb je goed geslapen?’, ‘Heb je lekker gegeten?’ en ‘Hoe was de seks?’ 

De sleutel voor het doorbreken van dit taboe ligt volgens Gakes in het beter voorlichten van de jeugd.  Concreet is volgens haar nodig dat er al seksuele voorlichting wordt gegeven vanaf negen jarige leeftijd. Als het vanaf de jeugd al normaal is, zal het langzaam maar zeker genormaliseerd worden, redeneert ze. 

Zelf timmert Gakes aan de weg doormiddel van haar voorlichtingen op werkplekken en door voorlichting te geven in haar eigen theatershow S3x Ed. Ze wil op deze manier jongeren bereiken en het doormiddel van een luchtige show een gezond seksleven bespreekbaar maken. Ze gelooft dat er met een combinatie van initiatieven als de hare, het normaliseren van praten over seks en serieuze veranderingen op de werkplek een seksueel integere werkplek daadwerkelijk mogelijk is, alhoewel ze toch nuanceert dat dit niet binnen de aankomende tien jaar zal zijn. 

Over de auteur

Valentijn Arends

Valentijn Arends is een Journalist die schrijft over centrum Utrecht. Hij is geboren in Den Haag, opgegroeid in Zeeland maar is recentelijk verliefd geworden op het gezellige Utrecht. Hij heeft een heel breed interesse spectrum en is vooral geïnteresseerd in geschiedenis, en schrijft het liefst Veel gevarieerde onderwerpen.