Daling in de Nederlandse industriële productie

Daling in de Nederlandse industriële productie

Foto: Youssef el Khattabi

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 8,0% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, volgens gegevens van het CBS. Deze daling volgt op eerdere maandelijkse dalingen in 2023.

Details van de daling

De meeste industriële sectoren noteerden in augustus een productiedaling op jaarbasis. Onder de grote sectoren registreerde de machine-industrie de grootste daling. Aan de andere kant zag de sector voor reparatie en installatie van machines de grootste productietoename. Deze sectoren vertegenwoordigen gezamenlijk ongeveer driekwart van de totale industriële productie.

Kortetermijnontwikkelingen

Om de kortetermijnontwikkelingen in de productie te begrijpen, is het van belang om te kijken naar de cijfers gecorrigeerd voor seizoens- en werkdageffecten. Er werd een daling van 0,7% opgemerkt van juli tot augustus 2023. De gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk en de trend suggereert een daling sinds mei 2022 na een stijging die begon in mei 2020.

Producentenvertrouwen

Het vertrouwen van producenten in de industrie was in september even laag als in augustus. Hun beoordeling van de orderportefeuille – een overzicht van nog te verwerken bestellingen of opdrachten – verslechterde, maar ze waren minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende maanden en over de voorraad van afgewerkte producten.

Van Fossiel naar Duurzaam: Industriële Trends in Beweging

In de meest recente editie van de Metaalkrant wordt de plotselinge daling in de Nederlandse industriële productie besproken. Met name sectoren als de chemie- en aardolieproductenindustrie, die een aanzienlijk aandeel hebben in de Nederlandse industrie, voelen de druk van de stijgende energieprijzen. Daarnaast is er een opmerkelijke groei waargenomen in de reparatie- en installatiebranche, mogelijk gestimuleerd door investeringen in zonne-energie en warmtepompen. De uitdagingen van klimaatverandering en de toenemende kosten van fossiele brandstoffen worden ook belicht, wat investeringen in duurzame energiebronnen steeds aantrekkelijker maakt.

Verslaggever Youssef el Khattabi ging op pad. Hij sprak met Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. En Ammar isik, werkzaam in de reparatiesector.

Over de auteur

Youssef El Khattabi

Youssef el Khattabi is een journalist die woont in Amersfoort. Youssef werkt het liefst aan buitenlandproducties, achtergrondverhalen en houdt zich tussendoor ook bezig met filmjournalistiek. Later zou hij graag de wereld rond willen reizen om verhalen te vertellen.