Factcheck: LHBTI-jongeren zijn vaker depressief en plegen vaker suïcide

Factcheck: LHBTI-jongeren zijn vaker depressief en plegen vaker suïcide

Na het jongerendebat op NOSop3 tussen Thierry Baudet en Rob Jetten, verscheen Jetten als gast in de uitzending van Khalid & Sophie. Daar gaf hij uiting aan zijn verbazing over de uitspraken van Baudet met betrekking tot de LHBTI-gemeenschap. Ook bracht hij naar voren dat LHBTI-jongeren vaker kampen met depressieve gevoelens en vaker suïcidaal zijn. De claim luidt dan ook als volgt: LHBTI-jongeren zijn vaker depressief en plegen vaker suïcide. Maar is dat wel correct?  

LHBTI-monitor

Het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceerde in 2022 de LHBT-monitor. In deze monitor schetst het SCB een beeld van de objectieve en subjectieve leefsituatie van LHBT ’s, hun veiligheid en gezondheid. Daarbij vergelijken zij de posities op deze terreinen naar seksuele oriëntatie en brengen zij deze ontwikkelingen in kaart. In het huidige rapport staan twee hoofdvragen centraal: In hoeverre verschilt de leefsituatie van LHBT-personen van die van cisgender (niet-transgender) heteroseksuele personen en in hoeverre is er sprake van verandering in deze leefsituatie over de afgelopen jaren?

Psychische problemen

Uit een eerder gepubliceerd rapport van de SCB: wat maakt het verschil? Over het welzijn, de sociale relaties en de leefstijl van lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren, bleek dat LHB-jongeren zich meer dan drie keer zo vaak ongelukkig voelen, zij meer psychosomatische klachten ervaren en ongeveer twee keer zo vaak psychische problemen hebben (respectievelijk 42% en 18%) vergeleken met hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Volgens Laura Baams, assistant professor aan de Faculteit Gedrag & Maatschappijwetenschappen van de RUG, spelen hier twee dingen. ‘Ten eerste komt het vaker voor dat LHBT-jongeren eerder openlijk voor hun seksuele geaardheid uitkomen vanwege de toegenomen sociale acceptatie, wat hen eerder kwetsbaar maakt. Bovendien ervaren jongeren nu vaak afwijzing op een moment in hun leven waarop ze extra gevoelig zijn, namelijk tijdens de adolescentie, meestal vanaf veertien of vijftien jaar. Op deze leeftijd hebben ze niet de mogelijkheid om naar een andere school te gaan of een compleet andere familie te kiezen, waardoor ze vastzitten in de context waarin ze op dat moment leven’ aldus Baams.

Suïcide

Gevoelens van suïcide komen ook veel vaker voor onder LHB-jongeren, zie het SCP-rapport jongeren en seksuele oriëntatie. Dit rapport toont aan dat LHB-jongeren 4,5 keer vaker pogingen ondernemen. Verontrustend is het feit dat de veiligheidsmonitor op scholen aantoont dat de gevoelens van veiligheid bij LHBT-leerlingen recentelijk (tussen 2018 en 2021) zijn verslechterd. De thuissituatie biedt niet automatisch een veilige haven, en op school zijn de ervaringen en contacten minder positief dan bij hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Baams start dit jaar met een onderzoek specifiek gericht op scholen. ‘We zien dat leerkrachten op middelbare scholen zelf regelmatig de pester zijn, of ze dat nou expres doen of onbewust. Ik wil weten welk schoolbeleid de beste bijdrage kan leveren, en welke rol de docenten spelen’, Aldus Baams

Ongezonde leefstijl

Bovendien wijst onderzoek uit dat LHB’s over het algemeen een ongezondere levensstijl hebben, gekenmerkt door frequenter roken, overmatig alcoholgebruik, vaker drugsmisbruik en een hoger percentage overgewicht. De vorige LHBT-monitor onthulde dat lesbische/homoseksuele personen minder vaak voldoen aan de normen voor gezond bewegen, vaker harddrugs hebben gebruikt, psychisch minder gezond zijn, vaker depressies hebben doorgemaakt en vaker een als slecht ervaren gezondheid of langdurige aandoening/ziekte hebben. Daarnaast hebben lesbische/homoseksuele personen ook vaker contact gehad met een huisarts in het jaar voorafgaand aan de enquête.

Conclusie

De claim van Rob Jetten is juist. Jongeren die lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn, ervaren in hun leven meer uitdagingen op het gebied van welzijn en levensstijl in vergelijking met hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Zij ervaren bijna drie keer zo vaak gevoelens van ongelukkigheid in vergelijking met heteroseksuele jongeren. Gevoelens van suïcide komen ook 4,5 keer vaker voor onder LHB-jongeren. Ondanks enige verbeteringen en een afname van pestgedrag blijft het welzijn van LHB-jongeren aanzienlijk achter op dat van hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Over de auteur

Floortje Brasser

Ik ben Floortje Brasser (2003) sinds jongs af aan roep ik al dat ik de journalistiek in wil. Voordat ik startte op de HU heb ik de opleiding media & redactie gedaan, hier heb ik al veel ervaring mogen opdoen op het gebied van tekst, film & audio. In de toekomst zou ik mij graag willen focussen op de politieke -of misdaadjournalistiek. Het afwisselde aspect van het zijn van een journalist is hetgeen wat mij het meest trekt, ik kan dan ook niet wachten om alle ins -en outs te leren rondom de journalistieke wereld!