Francisco Franco fan in Amsterdam ‘Het is voor mij de waarheid’

Francisco Franco fan in Amsterdam ‘Het is voor mij de waarheid’

Tom de Groot op de foto met zijn collectie

In Amsterdam woont een opvallende man, Tom de Groot. Hij is een bewonderaar van de voormalige dictator Francisco Franco. Zijn woning is doordrenkt met een overvloed aan voorwerpen, waarbij elk oppervlak is bedekt met foto’s van Franco, zijn vrouw en beelden uit de Spaanse Burgeroorlog, zelfs het plafond ontkomt niet.

Tom de Groot, gevestigd in Amsterdam, heeft zijn huis volledig ingericht met spullen die toebehoorden aan Francisco Franco. ‘Mijn grootvader vocht in de Spaanse Burgeroorlog,’ zegt De Groot. Volgens hem vond hij het franquisme toen hij zich verdiepte in de geschiedenis van de Spaanse Burgeroorlog. ‘Toen vond ik voor mij de waarheid.’ Ondanks de vele misdaden die Franco heeft gepleegd, beschouwt De Groot hem als een sociaal en integer persoon. Historicus Samuël Kruizinga vindt het opmerkelijk dat iemand Franco als idool ziet: ‘Als je kijkt naar de geschiedschrijving is het op zijn minst opmerkelijk.’


Meneer De Groot vliegt elk jaar op 20 november naar Spanje om de dood van Franco te herdenken. ‘Ik ben daar heel bekend,” zegt hij. In zijn huis zijn veel foto’s te zien waarop hij de Franco-groet brengt. “Het lijkt op de Hitler-groet, maar heeft er niks mee te maken, ’voegt hij eraan toe. Wanneer hij met Franco-kleding over straat loopt, wordt hij vaak als fascist bestempeld. ‘Dan steek ik mijn hand omhoog en roep “Arriba España” (Spanje omhoog).’ De Groot beweert iedereen in zijn waarde te laten en ziet zichzelf als een tolerant en integer persoon. ‘Het zijn juist de linkse die intolerant zijn.’

Wie was Franco

Francisco Franco was een Spaanse generaal en dictator die van 1939 tot 1975 regeerde na de overwinning van zijn nationalistische troepen in de Spaanse Burgeroorlog. Zijn autoritaire regime kenmerkte zich door politieke onderdrukking, schendingen van mensenrechten en culturele uniformiteit. Tijdens zijn heerschappij werden politieke tegenstanders gearresteerd, gemarteld en geëxecuteerd, met een beruchte repressie na de burgeroorlog. Het regime beperkte de vrijheid van meningsuiting, controleerde de media en onderdrukte regionale talen. Franco’s dood in 1975 leidde tot de overgang naar democratie in Spanje, maar zijn nalatenschap blijft omstreden vanwege zijn autoritaire beleid en schendingen van de mensenrechten.

Beluister hier de Audioreportage met rondleiding:

Over de auteur

Bart Koomen

Ik ben Bart Koomen eerstejaarsstudent op de hogeschool van journalistiek in Utrecht en woonachtig in Heiloo. Ik zie mezelf als een professioneel en gedreven persoon. Zelf vind ik gelijkheid, nuance en waarheid belangrijk.