Herbeleef de DDR in Monnickendam

Herbeleef de DDR in Monnickendam

Items uit de tijd van de DDR

Het is dit jaar 34 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel, en de BRD en DDR, na jaren koude oorlog, weer samen kwamen. Als gevolg van dat de muur openbrak kwam er een vrije omloop in het westen van spullen uit de voormalige DDR. Al voordat de muur viel spaarde Friso de Zeeuw, uit fascinatie, spullen uit Oost-Duitsland. Een aantal jaar terug kwam De Zeeuw, naarmate zijn verzamelberg groeide, tot de keuze: ‘Of stoppen, óf ik begin een museum!’ Nu, ruim 20 jaar later, is het DDR-Museum al jaren een feit, in het pittoreske Monnickendam.

‘Uit verzamelwoede begon het’, stelt De Zeeuw, terwijl die tussen de gevulde vitrinekasten zich manoeuvreert. ‘In 1985 kwam ik voor het eerst in Berlijn’, vertelt hij. Vanuit de functie als ambtenaar bij gemeente Amsterdam ging hij op excursie naar Oost-Berlijn. ‘Ik vond het fascinerend, hoe die stad door een muur werd gescheiden. De atmosfeer in het oosten was gelijk anders. Omdat het een koude winter was, en ik de bruinkool rook, beleefde ik gelijk dat échte DDR-gevoel.’ Sindsdien keerde De Zeeuw vaak terug naar Berlijn.

‘Toen de muur viel kwam er een hoos aan spullen vrij, die na de dictatuur werden afgedankt, omdat iedereen natuurlijk nieuwsgierig was naar de nieuwe beschikbare producten uit het westen’, vertelt De Zeeuw. Jaarlijks ontvangt Friso nu rond de 200 mensen in zijn bijzondere museum, ter grootte van een garage, waar hij al deze spullen tentoonstelt. De Zeeuw vertelt aan bezoekers het gehele verhaal van de DDR. ‘Het westen geeft daar soms namelijk wel een draai aan. De Sovjet-Unie kwam natuurlijk eerst als bevrijder, van het nog ergere dictatoriale regime van Nazi-Duitsland. Naarmate de jaren vorderde begon natuurlijk de communistische-eenheidsdictatuur vanuit Moskou toe te nemen. Het voorbeeld daarvan was natuurlijk de Stasi, de inlichtingendienst die alles en iedereen onder controle hielden.’ Een goed totaalbeeld van de DDR wordt ook gegeven in het boek Achter De Muur’ van Katja Hoyer, die het historische aanblik op de DDR beschrijft van vroeger tot het heden.

Voor de podcast ‘Dictators’ spraken Friso de Zeeuw en Anja Fricke, zij werd geboren in de DDR en groeide daar op, over hoe de samenleving in de DDR er uit zag op gebied van het dictatoriale bestuur. Beluister hier het fragment uit de podcast van 16 november.

Nieuwsgierig naar meer? Op Zondag 19 november organiseren Friso en Anja in museum Beeld en Geluid de DDR-Themamiddag.

Over de auteur

Olivier Kikkert

Olivier Kikkert, journalist in opleiding, breekt debat open over wat er speelt, de polariserende maatschappij recht tegemoet tredend. Van kunst en cultuur tot de politiek brengt hij een perspectief vanuit een open blik. Als columnist opiniërend en als journalist bezig met de actualiteit. (contact: olivier.kikkert@student.hu.nl)