Factcheck: Verhoogt frisdrank de kans op dementie?

Factcheck: Verhoogt frisdrank de kans op dementie?

Blikje frisdrank Foto: pexels

 

Flair kwam afgelopen week met de claim dat bepaalde dranken het risico op dementie zouden verhogen. De claim die het magazine doet is op basis van een onderzoek dat nutrition journal publiceerde. In dit onderzoek kwam naar voren dat dranken op melkbasis, vruchtendranken en frisdranken een verhoogd risico zouden geven op dementie. Maar is de claim niet uit verband getrokken?

 

Flair kwam met de claim op basis van het onderzoek dat afgelopen januari uitkwam. Ze beweren dat sommige dranken de kans op dementie zouden verhogen. De dranken met vaste suikers toonden een lineair verband met het risico op dementie. Opvallend was dat voedsel met vaste suikers het risico niet verhoogde.

Onderzoeksmethode

Nutrition journal onderzocht ruim 186.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk over een tijdspan van 11 jaar. De mensen moesten bij het deelnemen hun eet- en drinkgewoontes registreren op een website. In de achtergrond van het onderzoek zeggen de onderzoekers dat de kans op dementie mogelijk verhoogd wordt bij het hebben van obesitas. Het volgen van een gezond dieet zou dus belangrijk zijn om geen obesitas te krijgen maar ook om de kans op dementie te verkleinen. Volgens alzheimer Nederland hebben mensen tussen de 40 en 65 jaar met obesitas zo’n 30% meer kans op dementie dan mensen met normaal gewicht. “Een beetje overgewicht heeft geen effect op het brein. Ernstig overgewicht kan wel gevolgen hebben, het tast je geheugen aan. Daarom is een gezonde leefstijl echt ontzettend belangrijk om ook je brein gezond te houden”, zegt Masja Burgman van Alzheimer Nederland. Bij de opvolging van het onderzoek hadden uiteindelijk 1498 mensen dementie.

Echter valt er ernstig te twijfelen aan de betrouwbaarheid van het onderzoek. De mensen die meededen waarbij het risico hoger was op dementie hadden een enorm hoge inname van Frisdrank. De inname was 20% van hun totaal aan calorieën op een dag. Dat is omgerekend ongeveer een liter frisdrank per dag. Mensen met een gezond eet- en drinkpatroon krijgen deze inname uiteraard niet dagelijks binnen. Daarnaast werd het eet- en drinkpatroon van de onderzochten in tien jaar tijd maar twee keer gevraagd. Daardoor kan er niet gemeten worden hoe gezond mensen daadwerkelijk leven over tien jaar. Ook is het onderzoek gebaseerd op BMI, de body mass index. Deze graadmeter is ook niet altijd betrouwbaar genoeg, aangezien hier wordt gemeten in gewicht, maar niet vetmassa. Iemand die volgens BMI-overgewicht zou hebben, kan juist veel spiermassa hebben en leeft dus niet direct ongezond.

Conclusie:

De claim is niet correct. Flair kan niet op basis van dit onderzoek een betrouwbare claim doen over de relatie tussen het drinken van frisdrank en het risico op dementie. Als je namelijk een glas frisdrank drinkt, betekent dat niet dat het risico op dementie meteen toeneemt. Eigenlijk is het risico er pas als de leefstijl ernstig ongezond is. Daarnaast zijn in dit onderzoek ook geen andere leefgewoonten meegenomen dit het risico op dementie zouden kunnen verhogen. Daardoor is de informatie niet betrouwbaar genoeg om conclusies te kunnen trekken.

Over de auteur

Daphne Damen

Ik ben Daphne Damen, 19 jaar oud en journalist voor SvJmedia. Ik schrijf verschillende verhalen en heb een brede interesse: van maatschappelijke thema's tot sport.