Democratie top Zuid- Korea; de invloed van AI op Zuid-Korea

Democratie top Zuid- Korea; de invloed van AI op Zuid-Korea

Bron: ANP

Deze week had Zuid- Korea de derde Democratie top. Dit is initiatief gesteund door de Verenigde Staten. Het doel hiervan is het versterken van democratieën wereldwijd en het tegengaan van autoritaire regimes. Aan het begin van deze top heeft de Zuid-Koreaanse president, Yoon Suk-Yeol, het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) benoemt als een gevaar voor de democratie.

Zuid- Korea als land
Zuid-Korea is een land dat zijn eigen democratische transformatie heeft doorgemaakt. Het kent een aardige geschiedenis. Sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 heeft het land zich ontwikkeld van een autoritair regime naar een levendige democratie. Momenteel wordt Zuid-Korea geregeerd door middel van een presidentieel systeem binnen een democratisch kader, waarin de president wordt gekozen via directe verkiezingen voor een termijn van vijf jaar.

Het Zuid-Koreaanse politiek heeft een multi-partijenstelsel. Hier zijn politieke partijen actief om een gunst van de kiezer te ontvangen. Het land heeft een traditie van burgerparticipatie en vrije meningsuiting, met een politieke cultuur die wordt ondersteund door een zogenoemde vrije pers en een onafhankelijke rechterlijke macht.

Noord- Korea VS Zuid
Tijdens Kim Jong- un zijn nieuwjaarstoespraak kondigde hij aan dat Zuid- Korea hun vijand nummer één is. Remco Breuker, expert op het gebied van Noord- Korea, vertelt meer over waarom experts zich zorgen moeten maken.

Een recent rapport van 38 North duidt het. Er staat in dat er sinds 1950 niet zoveel dreiging geweest is tot nu. Verschillende deskundigen die tot voor kort beweerden dat Noord – Korea met hun acties aandacht proberen te krijgen om in gesprek te gaan met de Verenigde Staten, geven nu aan dat de toon van Kim Jong-un in zijn nieuwjaarstoespraak reden geeft tot zorgen voor escalatie.

“Ik schrok er wel van, toen ik dat las”, zegt Remco Breuker hierover. Remco ziet ook een duidelijke verandering in de retoriek van Kim Jong-un. “Hij heeft vaker het woord oorlog in zijn mond genomen. Wat nu wel duidelijk anders is dat hij Zuid-Korea uit de categorie van broeder of zusternatie heeft verwijderd.” Volgens hem opent dit de weg voor acties tegen Zuid-Korea.

Wat voor invloed het gebruik van AI heeft op een democratie en mogelijk geweld wordt verder toegelicht in de uitzending die hieronder te zien is door Hoogleraar Kunstmatige intelligentie, Mehdi Dastani.

Over de auteur

Lotte van Eck

Mijn naam is Lotte van Eck. 21 jaar en Journalist aan de HU. Opgegroeid in het lieftallige Dordrecht. Mijn interesse binnen het vakgebied is breed. Ik vind het leuk om te presenteren en kleine persoonlijke artikelen te schrijven. Nieuwsgierig naar wat er om mij heen gebeurt en de wijze waarop mensen doen handelen. Creativiteit iets waar ik regelmatig gebruik van maak. Een tikkeltje eigenzinnig wat mijn interesse binnen de politiek des te meer aantrekt. Op naar veel leuke nieuwsartikelen!