De Hamas doet een voorstel voor een wapenstilstand

De Hamas doet een voorstel voor een wapenstilstand

Op maandag is het Israëlische leger het Al Shifa ziekenhuis in Gaza binnengevallen. Op woensdag heeft het leger zich teruggetrokken. Toch heeft de Hamas een voorstel gedaan voor een wapenstilstand.

 Er is nog geen wapenstilstand. Dit komt omdat de Hamas een permanente wapenstilstand en Israël niet. ‘Zij willen Hamas definitief vernietigen. Ook willen ze Rafah binnenvallen en daar heeft de Israëlische premier Netanyahu het groene licht voor gegeven’, vertelt Peter Malcontant, universitair docent aan de Universiteit van Utrecht. Malcontent is een erkend specialist op het terrein van het Israël-Palestina conflict. Israël wil dat Hamas bij een tijdelijke wapenstilstand alleen gegijzelden vrijlaat, maar Hamas wil dit pas doen bij een permanente wapenstilstand. Hamas eist ook een vrijlating van een groot aantal Palestijnse gevangenen, maar hier wil Israël maar ten dele in meegaan. De Israëlische troepen zullen in dat geval ook de Gazastrook moeten verlaten, maar dat wil het land zeer zeker niet.

Volgens Malcontent kan je ook de vraag stellen of beide partijen eigenlijk wel een wapenstilstand willen. Dan maakt het niet uit of het tijdelijk of permanent is. ‘Hamas heeft baat bij een permanente maar veel minder bij een tijdelijke wapenstilstand waarop alsnog een offensief tegen Rafah volgt waar het restant van Hamas in Gaza zich bevindt’, legt Malcontent uit. De ultrarechtse partijen binnen de Israëlische regering willen sowieso niet stoppen met vechten. ‘Die willen het liefst af van alle Palestijnen in Gaza en de Westbank, en beiden gebieden volbouwen met nederzettingen’, zegt Malcontent. Dit kan alleen in Gaza als Hamas volledig verslagen wordt. Premier Netanyahu heeft zelf ook geen baat bij een wapenstilstand, want dat kan het einde van de oorlog inluiden. ‘Als dat gebeurt zullen er wel zeker nieuwe verkiezingen gaan komen in Israël en dan is de kans heel groot dat hij die gaat verliezen’, vertelt Malcontent. Voor nu is het afwachten of er een wapenstilstand gaat komen.

Meer weten over dit onderwerp. Bekijk hieronder de video waarin politiek adviseur van Pax, Jip van Dort, meer vertelt over de wapenstilstand

Over de auteur

Mandy Heilig

Mijn naam is Mandy Heilig (20) en ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hiervoor heb ik de opleiding medewerker marketing, journalistiek en communicatie afgerond. Later lijkt het mij leuk om onderzoeksjournalist te worden, omdat ik dan de waarheden boven tafel kan brengen en misstanden aan het licht kan brengen. Daarnaast lijkt het mij leuk om een boek te publiceren.