Wat gebeurt er als Poetin een nucleaire bom gooit op Oekraïne? En wat betekent dat voor Nederland

Wat gebeurt er als Poetin een nucleaire bom gooit op Oekraïne? En wat betekent dat voor Nederland

Tijdens de jaarlijkse toespraak voor het parlement waarschuwde de Russische president Poetin dat de aanwezigheid van NAVO-troepen in Oekraïne “catastrofale consequenties” met zich mee zou brengen. President Poetin dreigde afgelopen donderdag met een nucleaire oorlog als de NAVO-troepen sturen naar Oekraïne.

De dreiging voor een nucleaire oorlog lijkt een reactie te zijn op recente verklaringen van de Franse president Macron. Vorige week dinsdag na afloop van een top met Europese regeringsleiders verklaarde Macron dat het sturen van grondtroepen naar Oekraïne niet wordt uitgesloten. Dezelfde dag benadrukten NAVO-bondgenoten echter dat er geen sprake is van het sturen van militairen naar Oekraïne.

Poetin herhaalde zijn beschuldiging dat het Westen Rusland wil verzwakken en benadrukte dat westerse leiders niet beseffen hoe gevaarlijk het is om zich te mengen in interne Russische aangelegenheden. Verder verklaarde hij dat Moskou over de middelen beschikt om doelen in het westen te treffen: “Het sturen van NAVO-militairen brengt een conflict met nucleaire wapens dichterbij en daarmee de vernietiging van de westerse maatschappij”, aldus Poetin. Hij verwees naar de leiders van de NAVO-lidstaten en zei: “Deze mensen zijn vergeten wat oorlog betekent.”

Paul van Hooft, senior strategic analist van het The Hague Centre for Strategic Studies, vertelt dat we de kans zeker niet moeten uitsluiten maar dat we in Nederland niet bang hoeven zijn. Op verzoek van de Nationale stralingsautoriteit ANVS onderzoekt het RIVM wel degelijk de scenario als er een atoombom op Oekraïne zal vallen. Lars Roobol, stralingsexpert en afdelingshoofd bij het RIVM vertelt dat de eerste resultaten over mogelijke gevolgen van een kernbom gedeeld zijn met de stralingsautoriteit. Het RIVM werkt nauw samen met het ministerie van Defensie om actuele informatie over Nucleaire wapens te verzamelen en te verwerken. Hoewel de berekeningen niet openbaar zijn kan Roobol bevestigen dat als Poetin een ‘tactisch kernwapen’ laat vallen in Oekraïne de impact op Nederland naar verwachting beperkt zal zijn.

Over de auteur