Uitspraak Wilders feitelijk incorrect: ‘De kiezer wilt geen centrumrechtskabinet.’

Uitspraak Wilders feitelijk incorrect: ‘De kiezer wilt geen centrumrechtskabinet.’

Op 1 maart tweette Geert wilders het  volgende: ‘de kiezer wil een centrumrechts kabinet van PVV, VVD, BBB en NSC. De PVV heeft er alles aan gedaan dit mogelijk te maken, we zijn tien keer over onze schaduw heen gesprongen. Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!’ In deze tweet wordt het statement gemaakt dat ‘de kiezer’ een centrumrechts kabinet wilt, maar dat ligt een stuk genuanceerder.

Allereerst is het belangrijk om te definiëren wat er wordt bedoeld met ‘de kiezer’. Er kan hiermee gerefereerd worden naar de kiezers van de partijen NSC, VVD, BBB en NSC, maar bijvoorbeeld ook naar allen die gestemd hebben. Politiek commentator Wouter de Winther denkt dat Wilders hiermee verwijst naar de algemene kiezer. ‘De werkelijkheid is dat als een PVDA-Groenlinks stemmmer net zo goed telt als die van een pvv stemmer. Als er een kabinet gevormd kan worden met linkse partijen is dat dus net zo goed de wil van de kiezer’ Volgens De Winther. ‘Wel is het terecht om te stellen dat Nederland een beweging naar rechts heeft gemaakt sinds afgelopen verkiezingen, mits je NSC meetelt als een rechtse partij althans’ aldus De Winther. Maar zelfs dan is het volgens De Winther fout om te spreken over wat de kiezer wilt.

Wilders zijn uitspraak wordt op een eerste oogopslag wel ondersteunt door de peilingen. Volgens recente peilingen van Ipsos staat de partij op 49 zetels, voornamelijk ten koste van VVD en NSC. ‘Wilders laat zich enorm sturen door de peilingen. Hij merkt dat zijn positie in de peilingen hem de mogelijkheid geeft om druk uit te oefenen op bijvoorbeeld de VVD.’ Vertelt de Winther. Dit kan hij doen door te dreigen met de komst van nieuwe verkiezingen, waarin de VVD de vijfde of zesde partij van Nederland zou kunnen worden, speculeert hij.

Politicoloog Julia Wouters legt uit waarom Wilders koos voor deze verwoording. ‘Wilders kiest wel vaker voor benamingen als ‘het volk’ en ‘de kiezer’. Het is voor hem een manier om overtuigender over te komen op het bredere publiek.’

Naast zijn benoeming van de kiezer waarschuwt Wilders ook voor de komst van ‘een kabinet Timmermans’. Hoe reëel is de komst van een kabinet over links na het breken van de formatie nog? Volgens Wouters is de kans heel groot dat de partijen die op het moment bij een rechtse coalitie dwarsliggen, dat ook zullen doen bij een linkse formatie. ‘Ik denk dat NSC en VVD net zo moeilijk zouden doen in onderhandelingen met Groenlinks-PVDA dan dat zij nu doen met de PVV. Naar mijn mening denk ik niet dat ze er uit gaan komen.’ Net zoals De Winther concludeert zij dat we waarschijnlijk afstevenen op nieuwe verkiezingen. ‘Hij haalt daar flink profijt uit, zeker vanwege zijn positie in de peilingen.

De claim van Wilders is dus feitelijk incorrect, maar hij heeft wel een punt wanneer hij refereert naar een meerderheid die voor een centrumrechtskabinet is. In de basis heeft hij ook gelijk over het potentieel van een links kabinet, maar hierin overdrijft. Het is dus vooral de verwoording waar deze tweet feitelijk de mist in gaat, maar het is onterecht om deze tweet volledig als onwaar af te doen.

Over de auteur

Valentijn Arends

Valentijn Arends is een Journalist die schrijft over centrum Utrecht. Hij is geboren in Den Haag, opgegroeid in Zeeland maar is recentelijk verliefd geworden op het gezellige Utrecht. Hij heeft een heel breed interesse spectrum en is vooral geïnteresseerd in geschiedenis, en schrijft het liefst Veel gevarieerde onderwerpen.