‘Pizza Marjolein moet werelderfgoed worden’

‘Pizza Marjolein moet werelderfgoed worden’

Maandag 9 oktober was het de jaarlijkse Nationale Krokettendag. De kroket is een van de populairste snacks van Nederland. Cafetaria Ten Beste in Utrecht is in heel Nederland razend populair, dit komt door de Pizza Marjolein. In deze pizza zit namelijk twee kroketten.

Pizza Marjolein is razend populair onder de Nederlandse bevolking. Medewerker Uzir van cafetaria Ten Beste in Utrecht vertelt waarom de pizza zo heet: ‘De vriend van Marjolein bestelde na het uitgaan een Turkse pizza met kroket, op aanraden van een vreemde. Dat heeft Marjolein binnen haar studentenvereniging verspreid. Daardoor gingen steeds meer mensen de pizza, halen en werd hij steeds populairder. Op en gegeven moment hebben we maar de snack op de menu gezet en vernoemt naar Marjolein.’’ Uzir vertelt ook dat de bekendste ‘snack-influencer van Nederland’ een post over de pizza heeft gemaakt, waardoor de pizza niet alleen in Utrecht populair werd, maar ook in heel Nederland.

Deze influencer heet Eke Bosman oftewel snackspert. Eke heeft meer dan 100 duizend volgers en is zeer bekend op sociale media vanwege zijn posts over de snackcultuur van Nederland. Waarom zijn Nederlanders eigenlijk zo fan van de kroket? Eke vertelt over het geheim van de kroket: ’Het geheim van de kroket is dat het mondgevoel moet kloppen. Als je een hap neemt en dan het krakerige van de rand hebt en dat de ragout ook lekker bouillon is en een beetje zout. Het vlees moet ook gewoon lekker smaken’’. Eke is een echte kenner en is ook zeer positief over de Pizza Marjolein. ‘Ik vind dat de Pizza Marjolein eigenlijk werelderfgoed moet worden, het is een geniale uitvinding,  net zo geniaal als De Kapsalon. Het is een hele vreemde combinatie tussen twee culturen: de Turkse pizza en de Hollandse kroketten. Je denkt ook dit kan nooit lekker zijn, maar dan neem je een hap en dan proef je dat kruidige van de Turkse pizza en dat Hollandse van de kroket, met knoflooksaus en het klopt. Het is niet gewoon. Het is verbazingwekkend goed, dat het zo lekker is.’

Check de audio-reportage!

Over de auteur

Wester Schoorl

Wester Schoorl(20) jaar jong zit aan zijn eerste jaar op het HU en wilt heel graag een topjournalist worden. Zijn interesses liggen bij sport en onderzoeksjournalistiek maar ook andere aspecten van de journalistiek vindt hij interessant. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen het nieuws lezen en hier gaat hij ook voor zorgen.