Extreme hitte bij de F1 in Qatar: “Die andere gasten moeten gewoon wat fitter worden”

Extreme hitte bij de F1 in Qatar: “Die andere gasten moeten gewoon wat fitter worden”

Foto: Pexels

Meerdere safetycars, teamgenoten die elkaar van de baan afrijden en Max Verstappen die de race wint en zijn derde wereldtitel pakt. Voor de meeste F1 fans was het een vrij normaal weekend. Toch werd er tijdens en met name na de race niet alleen gesproken over deze wereldtitel. De temperaturen op het Losail International Circuit in Qatar liepen op tot boven de 35 graden. De coureurs hadden het zwaar te voorduren in auto, waar de temperatuur opliep naar de 50 tot 55 graden. Veel coureurs spraken na afloop over de zwaarste race uit hun carrière.

Williams-coureur Logan Sargeant moest halverwege de race uitstappen, omdat zijn lichaam de heftige condities niet aankon. Alpine-coureur Esteban Ocon heeft vanaf ronde vijftien twee ronden lang moeten overgeven in zijn helm. Een aantal andere coureurs zijn na de race afgevoerd met verschijnselen van uitdroging en oververhitting. Fans en kenners vonden het niet verantwoord dat de coureurs in deze heftige omstandigheden in de auto moesten stappen. Toch zijn er ook mensen die vinden dat het er een beetje bij hoort. Zo ook Formule 1-verslaggever van Viaplay, Allard Kalff. “Ik vind het eigenlijk wel mooi”, zegt Kalff, “zo zie je dat de Formule 1 echt een fysiek zware sport is.” Kalff geeft aan dat iedereen de race zwaar vond, maar dat Max Verstappen en Oscar Piastri, die respectievelijk eerste en tweede werden, minder last hadden dan sommige andere coureurs. “Die andere gasten moeten gewoon wat fitter worden”.

Huisarts Eric Warmhoven geeft aan dat sporten in deze temperaturen helemaal niet gezond is en legt ook uit wat dit doet met het menselijk lichaam. “Het is inderdaad niet gezond, maar deze coureurs zijn topsporters en worden natuurlijk heel goed voorbereid. Wat er is gebeurd met een aantal coureurs is dat ze hun warmte niet meer kwijt konden. Dit kan heel gevaarlijk zijn, want dit kan leiden tot een hitte beroerte. Hierbij kan het brein niet meer goed werken en dit kan een epileptische aanval tot gevolg hebben. Topsport is nooit goed voor je”, gaat Warmhoven verder, “ en zeker niet in deze temperaturen, maar deze mannen zijn zo goed getraind dat het voor een race van anderhalf tot twee uur voor een keer niet heel erg is.”, aldus Warmhoven.

Wil je meer horen over dit onderwerp? Luister dan naar de onderstaande reportage.

Over de auteur