Factcheck: Ozempic is niet net zo effectief als een chirurgische maagverkleining

Factcheck: Ozempic is niet net zo effectief als een chirurgische maagverkleining

Claim: Ozempic is net zo effectief als een chirurgische maagverkleining

Conclusie: onjuist

Ozempic zou nét zo effectief zijn als een chirurgische maagverkleining, beweert trendwatcher Farid Tabarki in de aflevering van WNL op zondag van 17 september. Obesitasexperts zijn het hier niet mee eens: niets blijkt minder waar te zijn.

Ozempic is een product van farmaceut Novo Nordisk en wordt voorgeschreven voor patiënten met diabetes type 2. Ozempic wordt toegediend via een injectie in een voorgevulde pen. Patiënten krijgen dit medicijn op recept van een arts en combineren de behandeling met een dieet en lichaamsbeweging, licht het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) toe.

Naast dat het medicijn oorspronkelijk dient als diabetesmedicijn is Ozempic in juni 2021 wereldwijd goedgekeurd als obesitasbehandeling door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Sindsdien wordt het medicijn ook vaak gebruikt in obesitasklinieken. Het medicijn bevat namelijk Liraglutide, beter bekend als ‘Saxenda’. Dit geneesmiddel verhoogt het gevoel van verzadiging en steelt een hongergevoel.

Om deze reden wordt het medicijn de laatste tijd steeds vaker als dieetmiddel gebruikt. De rage begon in Amerika, maar is de laatste maanden overgewaaid naar Nederland. Zo zou de helft van de BN’ers gebruik maken van het medicijn, meldt Shownieuws.

Door 68 weken lang de dagelijkse injectie in te spuiten, zou je maar liefst 15% van je lichaamsgewicht kunnen verliezen, beweert Farid Tabarki in WNL op zondag: ‘’Ozempic is dus net zo effectief als een maagverkleining’’. Daar denkt Wouter Roosink, Chirurg assistent Bariatrie in het Maasstad ziekenhuis en Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas, anders over.

‘’Dat is absoluut niet waar,’’ stelt Wouter. ‘’Wij hebben de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar Liraglutide, de stof waar Ozempic uit bestaat. Hierdoor hebben wij gezien dat het gewichtsverlies na dagelijks gebruik van Ozempic rond de 10% ligt.’’ Dat is dus minder dan de 15% die Farid beweert. ‘’Het gewichtsverlies na Bariatrie, een lastig woord voor een chirurgische maagverkleining, ligt hoger. Ook zullen de effecten op lange termijn na een Bariatrie langer standhouden dan de effecten van Ozempic. Zodra je jouw streven hebt behaald en stopt met injecteren kom je het gewicht gewoon weer aan, terwijl een maagverkleining langdurig is. Het effect hiervan ligt dan ook 8% tot 10% hoger.’’

Daarnaast gaat het gebruik van het medicijn niet zonder gebreken. Het wordt dan ook ten strengste afgewezen zonder advies van een arts aan de injecties te beginnen. Ook geneesmiddelenwaakhond CBG waarschuwde eerder dit jaar voor het gebruik van Ozempic om af te vallen. De reden hiervoor is dat er nog weinig tot niets bekend is over de mogelijke bijwerkingen van het medicijn.

Wouter vertelt dat het genuanceerd ligt: ‘’Liraglutide helpt enorm tegen overgewicht, dat weten we. We proberen bij obesitaspatiënten zoveel mogelijk de daarvoor bestemde middelen te gebruiken. Ik vind niet dat je zomaar Ozempic moet toedienen aan deze patiënten, maar wel om ze uit levensgevaar te halen. De mensen die Ozempic daarentegen gaan gebruiken als ‘dieetmiddel’ moeten zich schamen.’’

Daarnaast is het volgens Wouter schandalig dat diabetes type 2 patiënten nu grote tekorten aan geschikte medicijnen kennen. ‘’Ik ben een groot voorstander dat je medicijnen reserveert voor de personen waar ze voor bedoeld zijn.’’ Dit gebeurt in Nederlandse apotheken ook: het medicijn is alleen op voorschrift te verkrijgen, maar helaas bereikt de handel in Ozempic tot buiten de Nederlandse grenzen: ‘’Met name op de zwarte markt wordt er veel in het medicijn gehandeld,’’ verteld Wouter.

‘’In het Maasstad zijn er wel situaties te bedenken waarin Ozempic handig van pas komt. In sommige gevallen zijn er mensen die extreem moeten afvallen en nog niet geschikt zijn voor een operatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand zoveel vetopslag heeft, waardoor wij niet in de buik kunnen komen. Dan is Ozempic een mooi middel om te overbruggen. Maar net zo effectief als een chirurgische maagverkleining, is het zeker niet!’’

‘’Wat ik wel kan verzekeren is dat de opvolgers van Ozempic medische standaarden gaan overtreffen,’’ vertelt Wouter. ‘’Over 60 jaar zullen er minder Bariatische operaties plaats hoeven te vinden vanwege goede en veilige medicatie. Er zullen nieuwe ‘wapens’ komen tegen obesitas. Wij als chirurgen vinden dat alleen maar fijn, wij zien het niet als een bedreiging maar als mooie aanvulling op de operaties. Ook denken wij dat het de druk op de huidige Bariatrie centra in Nederland zal verlagen, deze is nu namelijk erg hoog.’’

Hieruit kunnen we dus concluderen dat de bewering van Farid Tabarki onjuist is. Ozempic is niet net zo effectief als een chirurgische maagverkleining. Ozempic is een verleidelijk middel om snel mee af te vallen, maar cijfers laten zien dat, met name op de lange termijn, een maagverkleining toch efficiënter is.

 

 

Over de auteur

Zoë van Baarle

Mijn naam is Zoë. Ik ben 19 jaar en woon in Spijkenisse. Ik zit nu in mijn tweede jaar Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dit bevalt mij erg goed! Ik hou ervan om verhalen te schrijven, audioreportages te maken en mensen iets mee te geven. Graag wil ik later presenteren, maar voor nu ben ik druk bezig met alle kanten van het vak te leren kennen. Veel kijk-, luister- en leesplezier!