Sommelier zijn vereist geen prijs of diploma

Sommelier zijn vereist geen prijs of diploma

Daphne Oudshoorn in de deuropening op Amstel 212. Bron: Sil Kwaspen

Elke twee jaar organiseert het Nederlands Gilde voor Sommeliers een Nederlands Kampioenschap. De winnaar van dit prestigieuze evenement mag zich twee jaar lang ‘de beste sommelier’ noemen. En dit jaar, op afgelopen maandag, werd Lukas Wiegman gekroond tot de beste sommelier van Nederland. 

Men denkt bij het woord sommelier toch vaker aan een man dan aan een vrouw, terwijl er genoeg vrouwen in de top werken. “Marloes Los van Parlotte kijk ik enorm naar op,” laat Daphne Oudshoorn weten, sommelier van sterrenzaak 212 in Amsterdam glundert wanneer ze over haar voorbeelden praat, “en Thérèse Boer, de Liberije in Zwolle, niet te vergeten. Toch wel de moeder van alle sommeliers in Nederland, een vakvrouw met enorm veel kennis.”

De keuken van restaurant 212 in Amsterdam. Bron: Sil Kwaspen

De keuken van restaurant 212 in Amsterdam. Bron: Sil Kwaspen

Opvallend is dat er sinds 2010 geen vrouw zich ‘de beste sommelier van Nederland’ heeft mogen noemen, hoe kan dit zo zijn terwijl vrouwen het juist goed doen in het vak? De schrijver van de jaarlijkse wijncatalogus Harold Hamersma vindt dit gegeven ook merkwaardig. “Het is kul dat de top van de sommelierwereld mannelijk is,” stelt Hamersma, “het is eerder aannemelijk dat de mannen een inhaalslag aan het maken zijn. Zij zien natuurlijk dat het vrouwen zijn die in de top van de restaurantbranche staan. Sommelier zijn gaat over zoveel meer dan wijn, het gaat over alle dranken en de gasten omgang.”

Hoeveel vrouwen zijn er eigenlijk sommelier, waarom vallen zij buiten de prijzen en hoe belangrijk is een prijs of een opleiding eigenlijk?

Er zijn al wat vrouwen in de top, denk aan: Thérèse Boer, van de Liberije in Zwolle. Toch wel het hoogst presterende restaurant van Nederland. En Ava Mees List, van Noma in Kopenhagen, hét meest vooruitstrevende en beste restaurant waar wereldwijd naar tegenop wordt gekeken. Maar verwacht in de toekomst een groei in vrouwelijk talent.

Over de auteur

Sil Kwaspen

Hallo, mijn naam is Sil Kwaspen, ik ben 23 jaar en woon in 's-Hertogenbosch. Als startend journalist ben ik tijdens het maken van mijn producties actief bezig om alles zo interessant mogelijk te maken. Ik schrijf graag in verhalende vorm en laat mijn bronnen en het beeld juist het woord doen. Bij kleine gebeurtenissen duik ik graag in de diepte en bij moeilijk te begrijpen onderwerpen probeer ik alles behapbaar te maken. Saai nieuws is ook nieuws en als het belangrijk is dan moet het interessant genoeg zijn om te lezen.