Soa gonorroe stijgt in België

Soa gonorroe stijgt in België

Het aantal gevallen van gonorroe is in België in vier jaar tijd verdubbeld. Het aantal geschatte diagnoses steeg vorig jaar tot 130 per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano maandag publiceerde. Bij Belgische mannen was gonorroe vorig jaar voor het eerst de meest voorkomende soa. 

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het kan bij mannen voor infecties zorgen van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen. Bij vrouwen kan het voor infecties zorgen van de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm. Gonorroe komt het meest voor bij mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die seks hebben met mannen. ‘Mannen die seks hebben met mannen krijgen vaker gonorroe terwijl vrouwen er toch vatbaarder voor zijn’, vertelt Hilde Brontsema van Soa Aids Nederland. Mannen merken namelijk vaker klachten en kunnen een druiper krijgen.

Ongeveer 90% van de mannen die gonorroe hebben krijgt klachten. Bij vrouwen is dit maar 30% tot 60%. Hoe kan het dan dat deze soa steeds meer stijgende is? ‘Dit komt omdat het condoomgebruik daalt. In 2017 gebruikte nog 75% van de mensen een condoom en nu is dat nog maar 66%. Hierdoor loop je een grotere kans op een soa op’, legt Brontsema uit.

Klachten en risicofactoren

De klachten die je krijgt komen bijna alleen maar voor bij infecties van de geslachtsdelen. Wanneer gonorroe in de keel of anus zit merkt maar 10% van de mensen dit. Klachten die je kunt krijgen van gonorroe zijn:

Mannen

  • Een branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Een pussige afscheiding uit de penis (druiper)

Als mannen niet op tijd behandeld worden kunnen ernstigere klachten ontstaan zoals:

  • Ontsteking van de bijballen
  • Ontsteking van de prostaat

Je kans is groter als je seks in de kont hebt en als je met veel verschillende mensen seks hebt. ‘Daarom hebben mannen die seks hebben met mannen vaker gonorroe. Er is in die groep vaker sprake van anale seks, onbeschermde seks en van wisselende contacten’, legt Brontsema uit.

Testen en behandeling

Twee weken na de seks kun je je laten testen bij een huisarts of GGD, de GGD is gratis. Soa Aids Nederland vertelt hoe zo’n test eruit ziet.

  • Heb je een piemel? Dan lever je urine (plas) in
  • Heb je een vagina? Dan haal je wat vocht uit je vagina met een wattenstokje. Dit heet een uitstrijkje. Soms doet de dokter dat voor je.
  • Ben je transman of -vrouw? Lees hoe een soa-test voor transgender personen gaat
  • Heb je klachten in je keel? Dan haal je daar wat vocht weg. Soms doet de dokter dit voor je
  • Heb je seks in je kont gehad? Of heb je daar klachten? Dan haalt de dokter met een wattenstokje wat weg uit je kont (anus).

Als je dan positief bent getest op gonorroe krijg je medicijnen en dan gaan de klachten vanzelf over. Meestal krijg je het medicijn ceftriaxon en met dit medicijn krijg je één keer een prik. Mocht je nou niet tegen het medicijn in de prik kunnen, dan krijg je pillen om te slikken. Dan krijg je meestal ciprofloxacine of amoxicilline. Het kan ook nog zo zijn dat je het medicijn azitromycine krijgt. Na de antibioticakuur gaan de klachten over.

Wat kan eraan worden gedaan?

Volgens Hilde Brontsema is het gebruiken van condooms de beste oplossing. Sinds de overheid geen geld meer uitgeeft aan de ‘vrij veilig’ of ‘ik vrij niet’ campagnes ziet het aidsfonds het condoomgebruik dalen. Zij denken dus dat deze campagnes weer terug moeten komen. ‘Uiteraard krijgen jongeren op school seksuele vorming en wordt daar ook aandacht besteed aan condoomgebruik, maar het moet veel meer en vaker’, vertelt Brontsema.

Wil je nou wat meer over soa’s wereldwijd weten, kijk dan naar de rubriek ‘seks in de stats’

Over de auteur

Mandy Heilig

Mijn naam is Mandy Heilig (20) en ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hiervoor heb ik de opleiding medewerker marketing, journalistiek en communicatie afgerond. Later lijkt het mij leuk om onderzoeksjournalist te worden, omdat ik dan de waarheden boven tafel kan brengen en misstanden aan het licht kan brengen. Daarnaast lijkt het mij leuk om een boek te publiceren.