Motorrijden zonder oordopjes? Na 15 minuten gehoorschade

Motorrijden zonder oordopjes? Na 15 minuten gehoorschade

Foto ter illustratie

Uit recent onderzoek van Blauw Research en Alpine blijkt dat regelmatige blootstelling aan hard geluid tijdens motorrijden blijvende gehoorschade kan veroorzaken. Dit roept vragen op over hoe bewust motorrijders zijn van het beschermen van hun gehoor. Opvallend is dat slechts een kwart van hen oordoppen draagt, iets waar KNO-artsen zich zorgen over maken.

Het recente nieuws over gehoorschade bij motorrijders en de noodzaak van het dragen van oordoppen wordt benadrukt door recente bevindingen. Uit een artikel gepubliceerd op 22 februari 2024 in het AD, blijkt dat zelfs een korte rit van 15 minuten op 80 kilometer per uur al voldoende is om blijvende gehoorschade te veroorzaken. Ondanks deze ontdekking dragen echter slechts een kwart van de motorrijders oordoppen als bescherming tegen het lawaai. Deskundigen waarschuwen dat het dragen van een helm alleen niet voldoende is om het harde geluid volledig te blokkeren, wat betekent dat het risico op gehoorschade blijft bestaan

Romy Merhai, een recentelijk geslaagde motorrijder, deelt haar ervaringen met het dragen van oordoppen. Ze benadrukt het belang van een goede kwaliteit helm en merkt op dat het gebruik ervan een wereld van verschil kan maken in het verminderen van geluidsoverlast en windgeruis. Ze deelt haar mening: “Toen ik mijn rijlessen begon, had ik nog geen eigen helm. Ik leende er een van de rijschool. Deze was niet van de beste kwaliteit en ik kreeg daardoor behoorlijk last van mijn oren, vooral op de snelweg. Ik begreep toen waarom mensen oordopjes dragen. Nu heb je tijdens je rijlessen wel een oortje in, maar het andere oor zou je het wel kunnen doen. De rijinstructeur heeft ook nooit verteld over het dragen van oordopjes. Toen ik mijn eigen helm kocht, merkte ik echt een wereld van verschil. Zeker met een goede helm is het geluid behoorlijk verminderd. De herrie en de wind zijn veel minder.”

Ondanks de reclame voor oordoppen op motorbeurzen en in winkels, blijft de acceptatie onder jongere motorrijders laag, deels vanwege esthetische bezwaren en het gebruik van headsets voor communicatie en navigatie. “Ik merk dat de jongeren die motorrijden geen oordopjes dragen. Het is niet echt stoer. We willen juist het geluid van de motor horen. Het valt mij trouwens wel op dat de ouderen wel oordopjes dragen. Ik denk dat die juist meer bezig zijn met de risico’s.”

Hoewel het risico op gehoorschade een natuurlijke factor lijkt te zijn bij motorrijden, benadrukken experts de noodzaak van preventieve maatregelen, zoals het dragen van oordoppen. Dit geldt met name voor jongere motorrijders die meer geneigd zijn om muziek te luisteren tijdens het rijden. Het bewustzijn over dit onderwerp groeit, maar er is nog steeds een aanzienlijke kloof tussen kennis en handelen onder motorrijders. 

In het onderstaande audiobericht een interview met gehoorexpret Lyn Molenaar.

 

Over de auteur

Dion Bal

Hallo! Mijn naam is Dion Bal, geboren en getogen in het gezellige Voorburg! Als student journalistiek ben ik altijd op zoek naar de meest boeiende verhalen die nog verborgen zijn. Maar mijn grootste droom? Schitteren als presentator op televisie! Ik wil jouw dag opvrolijken met mijn enthousiasme en charme, en laten zien dat het leven één groot avontuur is dat je niet wilt missen.