De levenscyclus van de paling

De levenscyclus van de paling

Door: Lotte van Eck

Deze week is het seizoen voor het uitzetten van miljoenen jonge palingen officieel van start gegaan in Nederland, met Wolphaartsdijk in de gemeente Goes als centraal punt. Honderdduizenden babypalingen, die glasaaltjes worden genoemd worden uitgezet in verschillende wateren, waaronder het Veersemeer. Deze grootschalige herbevolking zou een bijdrage moeten leveren aan het behoud van de palingstand en heeft een rol in het ecosysteem.

Visecoloog en wetenschapper Rob Kroes deelt zijn inzichten over de levenscyclus van de paling. De reis van de glasaaltjes begint in de Sargasso Zee van de Atlantische Oceaan. “De glasaaltjes doen ongeveer een tot twee jaar over hun tocht richting Europa, waarbij ze uiteindelijk in zoet water belanden. Ze worden aangetrokken door rivierstromingen”, zegt hij. Een deel van de palingen blijft in de Zee achter om daarop te groeien.

Groei
Als de baby-palingen voor onze kust aankomen, noem je ze glasaal. Zodra ze een kleurtje krijgen na een paar maanden noemen we ze pootaal. Tijdens hun opgroei in zoetwater noemen we ze rode aal. Na een ongeveer 10 tot 15 jaar keren de volwassen palingen weer terug naar zee. Ze veranderen veranderen danvan kleur. Het spijsverteringsstelsel verdwijnt ook voor een groot deel. Ze krijgen grotere ogen, andere borstvinnen en worden wat zilverkleurig. In die levensfase worden ze schieraal genoemd”, zegt Rob. “Het moment van terugkeer naar zee is cruciaal voor de voortplanting, waarbij ze naar schatting duizenden kilometers naar de Sargasso Zee zwemmen om zich voort te planten”,  voegt hij hieraan toe.

Illegale vangst
Rob Kroes benadrukte dat illegale vangst van glasaal, met als doel export naar Azië voor kweekdoeleinden, een groeiend probleem is. “De legale vangst, zoals die vandaag plaatsvindt, verloopt via vergunningensystemen om een duurzame benadering te waarborgen”, vertelt hij.

Het behoud van de palingpopulatie is van essentieel belang voor het ecologisch evenwicht, en het uitzetten van duizenden jonge palingen in Nederland draagt volgens Stichting DUPAN bij aan het streven naar een gezonde palingstand en het behoud van deze intrigerende vissoort. Rob zegt het volgende hierover: we weten niet goed welk effect palingen op hun ecosysteem hebben. Of ze essentieel zijn, is maar zeer de vraag. In theorie kan een watersysteem ook zonder paling goed functioneren.”

Bekijk hier de reportage over het uitzetten van de baby glasalen.

Over de auteur

Lotte van Eck

Mijn naam is Lotte van Eck. 21 jaar en Journalist aan de HU. Opgegroeid in het lieftallige Dordrecht. Mijn interesse binnen het vakgebied is breed. Ik vind het leuk om te presenteren en kleine persoonlijke artikelen te schrijven. Nieuwsgierig naar wat er om mij heen gebeurt en de wijze waarop mensen doen handelen. Creativiteit iets waar ik regelmatig gebruik van maak. Een tikkeltje eigenzinnig wat mijn interesse binnen de politiek des te meer aantrekt. Op naar veel leuke nieuwsartikelen!