De Haagse vrouwendagen proberen bewustzijn over femicide te vergroten met nieuwe expositie

De Haagse vrouwendagen proberen bewustzijn over femicide te vergroten met nieuwe expositie

 Bij de recente rechtszaak van Julien M gaf het OM aan dat ze vonden dat hier sprake was van femicide. Julien M vermoordde zijn ex op tweede kerstdag 2022. Het benoemen van een onderscheid tussen reguliere moord en femicide is volgens raadslid Haagse Stadpartij Fatima Faid erg belangrijk: ‘’Je ziet nu wel een soort kentering. Doordat je niet goed registreert en femicide onder andere kopjes zet, verwatert het probleem. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de media langzamerhand een soort omslag maken door ook het woord femicide te gebruiken.’’ 

In Nederland overlijdt iedere acht dagen een vrouw aan moord. Femicide is een onderwerp met groeiende relevantie in de media en het rechterlijk systeem. Zo werkt de Haagse Stadpartij momenteel hard aan nieuwe moties om de bewustwording over femicide te verbeteren. In november werd hun motie met betrekking tot het verzamelen van meer data over het precieze aantal slachtoffers in Den Haag aangenomen. Nu heeft de partij op 20 maart een werkbespreking met de gemeente waarin ze in samenwerking met nabestaande Barbara Godwaldt hun volledige aanpakplan zullen presenteren. Een belangrijk onderdeel van hun aanpakplan is het bevorderen van deskundigheid over femicide bij agenten. Op deze manier hopen ze te voorkomen dat gewelddadige thuissituaties oplopen tot femicide.  

De Haagse vrouwendagen zijn ieder jaar een viering van de vrouw. De Haagse Stadpartij hoopt echter dat er in de toekomst meer ruimte komt voor het bespreken van onderwerpen als femicide: ‘’Er worden in de stad veel activiteiten en feesten georganiseerd tijdens de Haagse Vrouwendagen, maar weinig daarvan gaan dieper in op de ongelijkheid en het geweld waar vrouwen nog dagelijks mee te maken hebben.’’ Zegt Gezal Karabekir, fractievertegenwoordiger van de Haagse Stadpartij. 

Karabekir organiseert een open avond over femicide op internationale vrouwendag om het aanpakplan van Godwaldt te bespreken. Het aanpakplan legt de focus grotendeels op herkenning van gedragspatronen die lijden tot femicide. ‘’Natuurlijk zijn wij voor het vieren van vrouwen maar je zou als je het aanbod ziet bijna denken dat de emancipatiestrijd klaar is.’’ Aldus Karabekir. 

Een van de belangrijkste tekens van een toekomstige femicide is wurging. Daarom werkt de partij aan een motie zodat er betere registratie komt wat betreft wurging in het huishouden. Op deze manier hebben vrouwen in een gevaarlijke situatie een grotere kans op overleving. 

 

Over de auteur

Luba Brodsky

Luba Brodsky (2003) is een beginnend journalist op de Hogeschool Utrecht.