Factcheck: Vrouwen hebben meer baat bij intensief sporten dan mannen

Factcheck: Vrouwen hebben meer baat bij intensief sporten dan mannen

Bewering: Vrouwen hebben meer baat bij intensief sporten dan mannen

Bron van de bewering

 

Op 27 februari 2024 publiceerde de Telegraaf in hun lifestyle sectie een artikel, waarbij zij beweerden dat als vrouwen en mannen regelmatig sporten. Dat over een langere duur, vrouwen er meer baat bij hebben. Dit blijkt uit studies van de American College of Cardiologie. Een studie waar voor 17 jaar lang onderzoekers ruim 412.000 Amerikanen volgden, waaronder 55% vrouwen waren.

Vrouwen die wekelijks sporten zouden hun kans op overlijden met 24% verminderen, terwijl mannen met het exacte inspanning niveau het met 15% zouden verminderen.

Deze factcheck onderzoekt de betrouwbaarheid van het artikel. En de transparantie van het artikel die gepubliceerd is door de Telegraaf. En in hoeverre alle belangrijke kwesties die de Journal of the American College of Cardiology in hun studie opbracht, daadwerkelijk belicht zijn binnen het artikel.

Medische ontwikkeling

Dat mensen langer leven door regelmatig te sporten is over het algemeen bekend. Dit blijkt uit biowetenschappelijke studies van de Department of Biosciences and Nutrition in Stockholm. Toch keek de American College of Cardiology studie niet alleen naar de risico’s van vroegtijdig overlijden. Maar het opende ook een nieuwe dimensie over hart- en vaat ziekten. Vrouwen zouden door actief bewegen de risico’s door hart- en vaat overlijden tot op 36% verminderen waarbij het bij mannen tot een vermindering van 14% lijdt.

Een onderbelicht punt in de Telegraaf artikel, aangezien de kansen op hart- en vaat ziekten bij vrouwen in combinatie tot een ongezond leefstijl, fataler blijkt te zijn dan bij mannen. Dr. Sanne Peters van de Julius Centrum in Utrecht heeft hier een studie over gepubliceerd.

Hier ontbreekt de transpiratie in de Telegraaf artikel, zo wordt er beweerd dat; “De reden waarom vrouwen ten opzichte van mannen grotere gezondheidsvoordelen van regelmatig sporten hebben, is de onderzoekers nog niet duidelijk.” Terwijl daadwerkelijk de cardiologische voordelen in het studie belicht wordt.

  

Jasmijn Holla, Lector van sport en bewegen bij Hogeschool InHolland. En senior onderzoeker bij Reade.

 

‘Het is een interessante studie, maar de uitkomst van de studie zou wat genuanceerder over geschreven moeten worden.’ Zo zegt Jasmijn Holla senior onderzoeker bij Reade.

Zo licht zij verder toe ‘Je kan niet op basis van geslacht een claim maken over sport en bewegen. Daarbij komen er meerdere factoren bij kijken zoals leefstijl en genetische kenmerken.’

Zo is het cruciaal dat bij wetenschappelijke studies de informatie die verleend wordt niet alleen klopt. Maar het ook zorgvuldig geïnterpreteerd wordt.

‘Wij merken dat als wij als Nederlanders uitgaan van globale adviezen het de drempel tot sporten alleen maar verhoogt. Afgelopen jaren is er al een maatschappelijke discussie gaande over disinformatie binnen de fitness wereld. Vloggers, YouTubers en bekende Nederlanders die supplementen aanbieden en voedingstoffen promoten, die je ook uit een gebalanceerd dieet kunt halen.’ Aldus Holla.

Aan onze nieuwsorganen is het dus de taak om een evenwichtig en genuanceerd verhaal voor te leggen.

Studie limitatie

 

Al is de studie waarnaar gerefereerd wordt, in samenwerking uitgevoerd met zeer betrouwbare organisaties zoals de Center for Disease Controle (CDC) en de American Heart Association (AMA). Ontstaat er toch wetenschappelijke limitatie, zo zijn er verschillende beperking binnen het onderzoek die onze aandacht verdienen.

  • Alle verzamelde data tijdens dit onderzoek is zelf gemeld. Weliswaar met behulp van een gestandaardiseerde vragenlijst.
  • De ongemeten huishoudelijke of andere fysieke activiteiten die per geslacht een rol kunnen spelen hebben niet bijgedragen aan dit onderzoek.
  • Bij het schatten van spierversterkende activiteiten, wat lijdt tot een langere levensduur bij vrouwen. Was de enige verzamelde informatie de frequentie en niet de duur van dergelijke activiteiten. Toch maakt het artikel hier een claim over.
  • Het gebruik van apparaten zoals versnellingsmeters en wearables, brengen nog steeds aanzienlijke kosten met zich mee. Daarom blijft de beschikbaarheid van data over diverse populatie beperkt.

 

Conclusie

 

Het artikel van de Telegraaf deelt over het algemeen een hoopvol geluid. Zo worden de positieve ontwikkelingen van sporten en bewegen belicht. Hoewel de claim vrouwen hebben meer baat bij intensief sporten dan mannen klopt, draagt het wel bij aan een gemengde boodschap.

Vooral wanneer ze niet toelichten waarom dit zo belangrijk is, exact welke verschillende factoren erbij komen kijken. En hoe dit op individuele niveau impact kan hebben op het leven van hun lezers.

Over de auteur