Per 2023 wil de Europese Unie haar voedselverspillingsbeleid gehalveerd hebben. Met het oog op het verminderen van voedselverspilling moeten er maatregelen komen die hiervoor zullen zorgen. Wat voor maatregelen eigenlijk?
Voedselverspilling
In Nederland gooit men thuis gemiddeld 34,3 kilo eten per persoon per jaar weg. “4,8 kg voedsel zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil wanneer het in de kliko verdwijnt” stelt natuur en Milieu. In totaal verspillen we thuis 9,5% van al het voedsel dat we kopen, met een gemiddelde waarde van €120 euro per persoon per jaar.
Maatregelen
De overheid moet er mee aan de slag. Dat gebeurt nu nog niet, stelt Milko Eerts. “Ik ben vaker bij politici langs gegaan om ze mijn soep te laten proeven, maar het afnemen ho maar dat doen ze niet”. Waarom weet ik ook niet, ze moeten zich in ieder geval strikt aan de regels houden, zegt hij.
Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om voedselverspilling tegen te gaan. Zo geeft Milieu defensie verschillende tips. Koop bewust is wat ze zeggen. Daarnaast geven ze aan dat het kopen van diepvriesgroenten en -fruit ook een uitkomst zijn. “Ze blijven langer goed en je kan uit de vriezer pakken wat je nodig hebt. Dat diepvriesgroenten minder gezond zijn is echt een mythe. Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zoveel vitamine C en mineralen als verse groenten”, stellen ze.
Voedselbank
Ook de voedselbank Nederland die heeft een aandeel in het tegen gaan van voedselverspilling. Nog wel belangrijker, het is ontstaan om mensen te helpen. In de audio reportage nemen we een kijkje in een voedselbank supermarkt en gaan we in gesprek met een van de oprichters van de eerste voedselbank in Amsterdam.