Factcheck: Is rood lichttherapie veilig voor het lichaam van de mens?

Factcheck: Is rood lichttherapie veilig voor het lichaam van de mens?

Heb je last van spierpijn, je huid of slaap je niet goed? Dan zal rood lichttherapie een oplossing kunnen zijn. Er is een video gepubliceerd op TikTok door het account @olivecareo, waar een bewering wordt gedaan dat rood lichttherapie zou zorgen voor een beter lichaam. Denk hierbij vooral aan de huid, haargroei en vermindering van pijn. Deze bewering roept vragen op over hoe veilig rood lichttherapie nou echt is voor het menselijk lichaam.

Wat is rood lichttherapie?

Rood lichttherapie, ook bekend als fotobiomodulatie (PBM) of laag-niveau lasertherapie (LLLT), is een vorm van behandeling waarbij blootstelling aan rood licht met een golflengte tussen 600 en 700 nanometer wordt gebruikt om verschillende problemen te behandelen. Deze therapie maakt gebruik van lage niveaus van lichtenergie om biologische reacties in cellen te stimuleren. Het rood licht wordt vaak geleverd door speciale LED-lampen of laserapparaten.

Onderzoek naar laag-niveau lasertherapie

Laag-niveau lasertherapie is in 1967 uitgevonden door Endre Mester, een Hongaarse arts gespecialiseerd in lasergeneeskunde. Mester heeft geprobeerd om met laag-niveau lasertherapie kwaadaardige tumoren te verwijderen bij een rat. Dit was helaas geen succes. Ondanks dat de tumor niet verwijderd kon worden, zag Mester wel dat het stimulerend werkt voor haargroei en dat wondjes op het lichaam van de rat ook beter genezen.

Onderzoek naar ledlampen

NASA heeft samen met het Wisconsin Center for Space Automation and Robotics onderzoek gedaan naar hoe ledlampen kunnen bijdragen aan het genezen van organismen. Het WCSAR was hier eerst sceptisch over, totdat werd geconstateerd dat de golflengtes van deze ledlampen de energie en cellen van planten positief stimuleren. Sindsdien is de productie begonnen van ledlampen die plantengroei bevorderen.

Mark Faverey, een dermatoloog van het International Health Centre The Hague, vertelt wat het gebruik van rood lichttherapie betekent: ‘Het gebruik van rood lichttherapie is anders dan het gebruik van een bepaalde crème of pil. Daarom is het belangrijk om te kijken naar welke effecten het heeft op je lichaam. Omdat er gebruik wordt gemaakt van ledlampen, komt er geen warmte vrij. Dit betekent dat als je rood lichttherapie ondergaat, je huid niet zal verbranden. Echter kan rood lichttherapie wel schadelijk zijn voor je. Het is belangrijk voor mensen, voordat ze lichttherapie ondergaan, om ervoor te zorgen dat hun lichaam schoon of in ieder geval gereinigd is. Sommige vrouwen dragen make-up, maar dit moet je vooral niet doen tijdens de behandeling, omdat dit ervoor kan zorgen dat de lasers of ledlampen de cellen in je lichaam minder goed stimuleren of bepaalde delen overslaan.

Mensen kunnen ook thuis rood lichttherapie toepassen door een lamp aan te schaffen. Het risico hierbij, zoals Faverey benadrukt, is dat mensen mogelijk te weinig ervaring hebben en zichzelf kunnen verwonden. ‘Als je te lang voor een lamp zit, kan dit ook je cellen beschadigen. De gevoeligheid van het lichaam verschilt van persoon tot persoon, dus iedereen zal anders reageren op de behandeling. Ook is de kwaliteit van de apparatuur essentieel bij het gebruik van rood lichttherapie. Om optimaal van de behandeling te profiteren, moet de apparatuur goed worden onderhouden. Als dat niet het geval is, kan dit het risico met zich meebrengen dat de therapie niet effectief is. Daarnaast is er weinig bekend over de langetermijneffecten van rood lichttherapie’. Neil Paulvin, een arts en deskundige op het gebied van regeneratieve geneeskunde en levensverlenging, vertelt het volgende: ‘Over het algemeen is het gebruik van rood lichttherapie echter grotendeels veilig. Ik raad echter wel af om de behandeling te ondergaan als je last hebt van epileptische aanvallen of oogproblemen. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van ‘flickers’ om de frequentie van het licht te veranderen, wat kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid of in het ergste geval een aanval.’ Paulvin benadrukt ook dat eventuele bijwerkingen van de behandeling meestal minimaal zijn.

Conclusie

Het gebruik van rood lichttherapie kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Over het algemeen wordt rood lichttherapie gezien als een behandeling met positieve gevolgen voor het lichaam. Uit het onderzoek van Endre Mester blijkt dat laag-niveau lasertherapie een positieve bijdrage kan leveren aan het lichaam van een rat. Ook het onderzoek naar ledlampen door NASA en het WCSAR laat zien dat ledlampen licht produceren met bepaalde golflengtes, waardoor de groei van planten gestimuleerd wordt. Volgens Faverey is het van belang om je goed te informeren voordat je de behandeling ondergaat om ervoor te zorgen dat je cellen of andere delen van het lichaam geen schade oplopen. Paulvin geeft aan dat als je bijvoorbeeld afwijkingen aan je ogen hebt, het niet verstandig is om de behandeling te ondergaan. De bewering dat rood lichttherapie veilig is voor het menselijk lichaam klopt dus!

Over de auteur

Akash Poeran

Ik ben Akash Poeran en ik ben een zeer enthousiaste student die graag op pad gaat en verhalen maakt. mijn interesse ligt vooral bij het vastleggen van verhalen van mensen of groepen. Daarnaast hou ik ervan om op onderzoek uit te gaan.