Pensioen 3-daagse 2023 is van start

Pensioen 3-daagse 2023 is van start

De jaarlijkse pensioen 3-daagse is weer begonnen. Drie dagen lang wordt er ingezet op het zo goed mogelijk informeren van mensen over hun pensioen. Dit gebeurt op 7, 8 en 9 november en zal door heel het land plaatsvinden. Organisaties zoals pensioenadviseurs, vakbonden, onderwijsinstellingen, verzekeraars, het Ministerie van financiën en meer, doen mee.

Op 7 november werd de pensioen 3-daagse geopend met een symposium in filmmuseum Eye. Het programma focuste op duidelijke pensioencommunicatie. Dit werd gedaan doormiddel van inspirerende workshops, een keynote speaker die een nieuw perspectief op duidelijke communicatie bood en de finale van de ‘PensioenWegwijzer’ werd gehouden: finalisten moesten live op het podium hun innovatieve aanpak pitchen om pensioenkeuzes eenvoudiger te maken voor de consument. Een onafhankelijke jury beoordeelde deze innovaties, terwijl het publiek ook mocht stemmen voor de publieksprijs.

Dat de pensioen 3-daagse nodig is blijkt uit een recent onderzoek van platform ‘Wijzer in Geldzaken’, dat onthult dat Nederlanders die deeltijd werken vaak de pensioenconsequenties over het hoofd zien. Bijna de helft van de beroepsbevolking werkt in deeltijd, maar zeven op de tien mensen die recentelijk minder zijn gaan werken, hebben niet onderzocht wat dit betekent voor hun pensioen.

Het onderzoek, uitgevoerd door I&O Research en gebaseerd op de input van ruim 1500 Nederlanders tussen 30 en 67 jaar die meer dan 12 uur per week werken, toont aan dat de focus vaak op het heden ligt, in plaats van op de financiële toekomst na pensionering.

In deze reportage laten we je zien waarom het voor jonge mensen al belangrijk is om aan je pensioen te denken. We praten hierover met Christiaan Meijer, werkzaam bij ‘wijzer in geldzaken’ en hoogleraar financiële markten Bas Werker.

Over de auteur