Jongeren lopen geld mis door geen belastingaangifte te doen

Jongeren lopen geld mis door geen belastingaangifte te doen

De Knoop in Utrecht Foto: Lilian Fransen

1 maart is het weer zo ver. We mogen weer belastingaangifte doen. Uit onderzoek van 2023 bleek dat slechts een derde van de jongeren belastingaangifte doet, terwijl ze er gemiddeld 150 euro mee terug kunnen verdienen wanneer ze dit wel doen. Wat zegt dit eigenlijk over het financiële bewustzijn van jongeren?

Bijna 40% van de jongeren geeft aan maandelijks moeilijk rond te komen, volgens een onderzoek van het Nibud. Belastingaangifte doen lijkt dan een fijne tijdelijke oplossing, omdat het kan zorgen voor wat extra geld. Waarom doen jongeren dit dan niet? Sanne Borsboom van De Geldzaak, een bureau wat zich onder andere inzet om te zorgen dat meer jongeren belastingaangifte doen, geeft antwoord op deze vraag: “Het wordt ook niet altijd even makkelijk gemaakt, alhoewel het wel steeds versimpeld wordt. Op het moment is er manier waarop je zelfs in zo’n 3 stappen je aangifte helemaal kan doen.”

Ook de belastingdienst ziet in dat jongeren niet altijd even financieel bewust bezig zijn wat belastingaangifte betreft. Volgens Eline Ophorst van de belastingdienst komt het onder andere door het ietwat “stoffige imago” van de belastingdienst. Wel geeft ze aan dat de belastingdienst hard aan het werk is om jongeren aan te zetten tot aangifte. “We hebben vorig jaar een campagne gestart om te zorgen dat meer jongeren belastingaangifte gaan doen. Toen hebben uiteindelijk drie keer zoveel jongeren belastingaangifte gedaan dan het jaar daarvoor.” Dit jaar gaat de belastingdienst weer campagne voeren. Uiteindelijk willen ze zo veel mogelijk jongeren aanzetten tot het doen van hun belastingaangifte. Waarom dat zo is en hoe het precies zit met het financiële bewustzijn onder jongeren, hoor je in deze audioreportage:

Over de auteur