In gesprek met klimaatactivist Felix van Vugt

In gesprek met klimaatactivist Felix van Vugt

Extinction Rebellion begon op zondag 3 september vanuit drie locatie met een mars naar Den Haag. Hier kwamen zijn zes dagen later aan en sinds die dag blokkeert de actiegroep iedere dag de A12 van en naar Den Haag. Dit om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Tijdens de uitzending gingen we in gesprek met klimaatactivist Felix van Vugt.  

Volgens Extinction Rebellion is dit niet zomaar een demonstratie. Deze permanente blokkade moet ervoor gaan zorgen dat de overheid stopt met het verlenen van fossiele subsidies aan bedrijven zoals Shell. De overheid verleent jaarlijks 37,5 miljard euro aan fossiele subsidies aan dit soort bedrijven.

“Onze overheid maakt, door belasting voordelen, olie, kolen en gas heel aantrekkelijk”, aldus van Vugt.

De actie van Extinction Rebellion kan op veel steun rekenen, maar ook op wat tegen stand. Toch ziet van Vugt vooral de support en het groeiende draagvlak voor de actie. “Wij zien het aantal aanmeldingen bij ons exponentieel toenemen. We worden gesteund door meer dan 270 organisaties die inderdaad zeggen dat de fossiele subsidies moeten stoppen. Er wordt veel focus gelegd op de blokkades en dat is jammer, want dat leidt af van de inhoud.” “Tegelijker tijd”, gaat van Vugt verder, “is dit de enige manier voor ons om ons hoorbaar te maken. En ik vind het soms wel raar dat er zo veel ophef is over deze blokkade.” Volgens van Vugt moet het gaan “over de ontwrichting die plaats vind door de lobby van fossiele bedrijven die het klimaatbeleid tegen gaan.” Hier zou volgens van Vugt de ophef over moeten gaan.

De overheid geeft jaarlijks 37,5 miljard uit aan fossiele energie en 30 miljard aan het klimaatbeleid. “We geven 12 keer meer uit aan fossiele energie en dat is waar we het over moeten hebben. Niet over de blokkade van de snelweg.”

Voor het hele interview met Felix van Vugt kunt u luisteren naar het onderstaande audiofragment.

Over de auteur