Partij DENK spreekt zich uit over steun aan Palestijnen

Partij DENK spreekt zich uit over steun aan Palestijnen

Foto: Maria Belkadi

De oorlog in Israël en Hamas staat vol in het nieuws waar we bijna dagelijks het aantal nieuwe doden te horen krijgen. De Nederlandse bevolking begint zich ook steeds meer in deze oorlog te verdiepen. Woedende berichten die pro-Israël of Palestina zijn onder nieuwsberichten op Instagram en twitter komen steeds meer voor. De politiek wordt dan ook steeds meer geroepen om te spreken over deze kwestie.

Partij DENK maakt zich al jaren hard voor de Palestijnen, zo hebben ze al in 2016 met de SP en GroenLinks een motie ingediend om Palestina als een erkende staat te zien door Nederland. Deze partij laat dan ook duidelijk hun stem horen begin deze oorlog dat ze achter de Palestijnen staan. DENK geeft aan dat de Israëlische regering oorlogsmisdaden uitvoert en is niet eens dat Nederland onvoorwaardelijk achter Israël staat, zoals demissionair premier Mark Rutte heeft aangegeven begin deze oorlog. Iskender Simsek is kandidaat kamerlid en commissie lid bij gemeente Utrecht waar hij partij DENK vertegenwoordigd, voor hem is de vrijheid voor de Palestijnen cruciaal.

“Veel dingen die Israël doet, hebben ook kunnen gebeuren omdat de internationale gemeenschap veel te veel onvoorwaardelijke steun heeft voor Israël, met te weinig oog voor het leed van de Palestijnen. De belangrijkste steun hiervoor is van Amerika, maar zeker ook van Nederland,” geeft Simsek aan. Hoewel DENK achter Palestina staan betekent niet dat ze achter de terreurgroep Hamas staan. “Wij keuren elke aanslag en aanval in een vorm van geweld tegen burgers af dus ook wat Hamas heeft gedaan. Wat veel mensen onder onze ogen wel vergeten is dat de Palestijnen zolang onderdrukt waren, vroeg of laat zal er geweld uit barsten en sterk verzet.” Simsek merkt zelf ook dat de steun naar de Palestijnen steeds groter wordt in Nederland maar dat dit nog niet goed genoegd wordt door vertaald naar de politiek. “Alles helpt, demonstraties ook maar demonstraties zijn niet genoeg. Uiteindelijk is het Nederlands parlement dat bepaalt ook hoe Nederland zich moet verhouden in dit soort internationale zaken.”

Bekijk hier Iskender Simsek bij de talkshow van spotlight

Over de auteur

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.