De rentestijging heeft ook impact op de Nederlandse staat

De rentestijging heeft ook impact op de Nederlandse staat

Bron: Pexels

In de uitzending van deze week gaan we in gesprek met Charan van Krevel, expert op het gebied van ontwikkelingseconomie, duurzaamheid en bestuur. De recente stijging van het rentepercentage voor studentenleningen heeft veel aandacht opgeroepen van vele verschillende studenten, zo waren er afgelopen woensdag ook protesten. Maar welke uitdagingen komen bij de stijging van het rentepercentage erbij voor de Nederlandse staat?

Begin deze maand maakte de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend dat de rente op studieleningen in het hoger onderwijs stijgt van 0,46 procent naar 2,56 procent, ongeveer 5 keer zo groot dus.

Charan van Krevel is in 2009 begonnen aan zijn studie, International Economics & Financial Economics. Hij is onder andere cum laude geslaagd aan zijn master opleiding International Economics en heeft ook zijn PhD behaald. Sinds 2014 is van Krevel hoogleraar op twee verschillende universiteiten geweest en heeft hij deelgenomen aan verschillende onderzoeken en interviews met betrekking tot de economie en duurzaamheid.

Van Krevel vertelt dat als de rente voor een land laag is, het beter is om op een langer termijn leningen aan te gaan. ‘Als overheid kan je leningen afsluiten voor langere periodes, tot wel 30 jaar. Hoe langer deze periode duurt, hoe hoger de rente is, omdat de onzekerheid dan hoger is.’ Van Krevel vertelt ook dat een hoger rentepercentage er altijd wel voor zorgt dat de economische groei wel wat wordt beperkt. ‘Hoe hoger het rentepercentage is, hoe aantrekkelijker het wordt voor burgers om te sparen. Maar voor bedrijven is dit juist het tegenovergestelde. Bedrijven willen juist investeren en hoe goedkoper het is om geld te lenen, hoe meer zij gaan investeren. Als het rentepercentage alleen hoger is, wordt het lenen van geld duurder en zorgt dit ervoor dat bedrijven minder investeren. Dit betekent een rem in de economische groei, wat zorgt voor een dalend BBP. Dit kan vervolgens zorgen voor een lager inkomen uit belastingen en wellicht een stijging in de staatsschuld omdat de overheid meer moet uitgeven.

Bekijk onderstaand fragment uit de talkshow van Spotlight, om meer van Charan van Krevel over dit onderwerp te horen:

Over de auteur

Akash Poeran

Ik ben Akash Poeran en ik ben een zeer enthousiaste student die graag op pad gaat en verhalen maakt. mijn interesse ligt vooral bij het vastleggen van verhalen van mensen of groepen. Daarnaast hou ik ervan om op onderzoek uit te gaan.