Argentijnse ‘Trump’ Javier Milei verliest de eerste ronde tegen verwachtingen in

Argentijnse ‘Trump’ Javier Milei verliest de eerste ronde tegen verwachtingen in

In een verrassende wending van de Argentijnse presidentsverkiezingen verloor de excentrieke extreemrechtse politicus Javier Milei in de eerste ronde. Vaak vergeleken met Donald Trump en Jair Bolsonaro stond Milei plotseling op de tweede plaats met 30 procent van de stemmen. De winst ging onverwacht naar de huidige minister van Financiën, Sergio Massa, die 36,6 procent van de stemmen binnenhaalde.

De 53-jarige jurist uit Buenos Aires, Javier Milei, betrad de politieke arena als nieuwkomer en trok de aandacht met opvallende stunts, zoals het verschijnen met een kettingzaag om zijn plannen voor begrotingsbezuinigingen te benadrukken. Milei streeft naar de afschaffing van bepaalde overheidsdiensten en ministeries, waaronder Gezondheid, Onderwijs en Milieu. Hij is tegen abortus en pleit voor versoepelde regels omtrent de aankoop van vuurwapens. Opmerkelijk is dat Milei ongetrouwd is en vier grote honden bezit, die hij heeft vernoemd naar liberale economen.

Sergio Massa, minister van Economische Zaken in de huidige regering van president Alberto Fernández, heeft het vertrouwen van de Argentijnen weten te behouden, ondanks de algemene teleurstelling met het kabinet vanuit de Argentijnen. Hij nam de positie over van de vorige minister van Economische Zaken en heeft beloofd meer te investeren in het creëren van werkgelegenheid.

De tweede ronde van de verkiezingen staat gepland voor 19 november, waarin de definitieve president van Argentinië zal worden gekozen. Merijn de Waal, buitenlandredacteur van NRC, merkt op: ‘Patricia Bullrich, de lijsttrekker van een andere grote partij, heeft de oproep gedaan aan haar kiezers om op Milei te stemmen.’ Volgens De Waal draait de tweede ronde vooral om het maken van een verstandige keuze. ‘Het is een kwestie van kiezen met het hoofd en niet met het hart.’ Volgens de Wal is dat omdat veel mensen strategisch gaan kiezen en dus niet altijd op wie ze willen stemmen.

Bekijk hier het hele gesprek met Merijn de Waal tijdens de talkshow van 26 Oktober:

Over de auteur

Bart Koomen

Ik ben Bart Koomen eerstejaarsstudent op de hogeschool van journalistiek in Utrecht en woonachtig in Heiloo. Ik zie mezelf als een professioneel en gedreven persoon. Zelf vind ik gelijkheid, nuance en waarheid belangrijk.