Herdenking van de Kristallnacht

Herdenking van de Kristallnacht

De Kristallnacht, ook wel bekend als de Nacht van het Gebroken Glas, vond plaats op 9 en 10 november 1938 in Duitsland en Oostenrijk. Deze gruwelijke nacht was een keerpunt in de vervolging van Joden door de nazi’s.

Het begon die nacht als een georganiseerde aanval op Joodse eigendommen en synagogen, waarbij duizenden ramen werden vernield en Joodse bedrijven werden geplunderd. Deze daden resulteerden in de dood van minstens 91 Joden, duizenden werden gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd.

De Kristallnacht was een schokkend voorbeeld van de verspreidende haat en discriminatie tegen Joden in nazi-Duitsland. Er werden 1400 synagogen in de brand gestoken en gesloopt, ongeveer 30.000 Joden werden gearresteerd en meer dan 7.000 Joodse bedrijven werden vernietigd. Bovendien werden duizenden huizen en woningen beroofd en beschadigd. De economische schade kostte enorm veel geld.

De Kristallnacht was het begin van een gruwelijke periode in de geschiedenis, waarin miljoenen Joden het slachtoffer werden van voortdurende vervolging en genocide tijdens de Holocaust.

De gebeurtenissen van die nacht herinneren ons eraan hoe snel haat en intolerantie kunnen escaleren wanneer ze niet worden gestopt. Het is van cruciaal belang dat we deze geschiedenis blijven herdenken.

Dave Heilbron is penningmeester bij het CJO. Op 9 november wordt de kristallnacht herdacht in Amsterdam. In de media speelt de vraag of zo’n 85-jarige gebeurtenis wel herdacht moet worden in tijden van heftige oorlog in Israël. Heilbron vertelt dat hij het heel belangrijk vindt om deze nacht alsnog te herdenken. ‘We hebben vanwege deze situatie wel bepaalde veiligheidsmaatregelen genomen en het programma een beetje aangepast. We gaan ook zeker stil staan bij de slachtoffers van de oorlog in Israël, we willen vooral stilstaan bij de aanslag op 7 oktober,’ aldus Heilbron.

Bekijk hier een gesprek met Dave Heilbron

Over de auteur

Lotte van Duijn

Lotte van Duijn is geboren op 21 april 2005 in Den Haag, en woont nu in Leidschendam. Ze is beginnend journalist, en schrijft voor de nieuwssite Spotlight. Ze zit op de school voor Journalistiek waar ze met veel plezier naar toe gaat. Lotte houdt heel erg van muziek en danst al sinds dat ze een klein meisje is. Ze hoopt in haar journalistieke carrière om mensen te informeren en mee te nemen in alles wat ze leuk en interessant vindt.