John Appel en Peter Verstraten in Lowbrow de podcast

John Appel en Peter Verstraten in Lowbrow de podcast

Deze week te gast in de podcast ‘browdown’: John Appel en Peter Verstraten.

Documentairemaker John Appel maakte in 2019 zijn meest recente documentaire genaamd ”When the dust settles”. Hij ging hiervoor naar diverse rampgebieden om te onderzoeken hoe mensen in deze gebieden functioneren als de media-aandacht vermindert en het dagelijks leven weer moet hervatten. Hij reisde naar Chernobyl, Aleppo en Amatrice. De documentaire focust zich grotendeels op het ramptoerisme dat op deze plekken ontstaat. Zo loopt hij in de documentaire mee met een vrouw uit Aleppo die voor de oorlog een reisgids was en nu tours geeft waarin ze de effecten van de oorlog uitlicht.

Appel geeft aan dat hij af en toe intern conflict ervaarde wat betreft het aanbieden van hulp aan zijn bronnen: ”Er was een voorgeval waarbij een van de mensen in mijn documentaire aan mij vroeg of ik hen mee kon nemen naar Nederland. Het is heel lastig, omdat het heel natuurlijk is om deze mensen zoveel mogelijk te willen helpen. Maar ik denk dat ze vaak een vervormd idee hebben over hoe moeilijk het is om een leven op te bouwen in Nederland. Ik kan hen geen huis of baan aanbieden. Dus ik wist dat het niet mijn plek was.”

Peter Verstraten, universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society is gespecialiseerd in film en schrijft hier verschillende columns en wetenschappelijke artikelen over allerlei soorten films. “Film is ongelofelijk breed, neem bijvoorbeeld Hitchcock. Iedereen kan zijn films leuk vinden en dat maakt film, naar mijn mening, mooi.” “Als we het over high- en lowbrow hebben, dan komt dit bij film samen.”

Beluister hier de hele aflevering met gasten John Appel en Peter Verstraten.

Over de auteur

Roos Leusink

Hoi! Ik ben Roos, 19 jaar oud en ik studeer journalistiek in Utrecht. Ik heb het hier erg naar mijn zin en haal veel plezier uit het maken van verschillende producties!