Warmere herfst heeft gevolgen voor bomen in Nederland

Warmere herfst heeft gevolgen voor bomen in Nederland

Aanstaande zaterdag 23 september is het officiële begin van de astronomische herfst, van oudsher een periode dat de temperaturen beginnen te dalen en de natuur zich langzaamaan op de wintermaanden gaat voorbereiden. Maar door de klimaatverandering wordt het najaar in Nederland de afgelopen jaren steeds warmer, zo blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Voor mensen zijn deze hogere temperaturen wellicht aangenaam, maar voor bijvoorbeeld bomen kan het juist voor problemen zorgen.

Afgelopen jaren is er al veel aandacht geweest voor de warmere zomermaanden ten gevolge van de klimaatverandering, maar ook in de herfst liggen de temperaturen steeds vaker hoger dan vroeger normaal was in deze tijd van het jaar. In het verleden waren temperaturen boven de twintig graden een uitzondering, maar dat begint de laatste tijd steeds meer gangbaar te worden.

Om uit te zoeken wat deze hogere temperaturen in de herfst voor impact hebben op bomen in Nederland deden verslaggevers Akash Poeran en Joost Berendsen voor de eerste televisie-uitzending van Spotlight live verslag vanuit het Amsterdamse Bos. In het onderstaande fragment is terug te zien hoe zij op deze locatie in gesprek gingen met stadsboswachter Willem de Feijter om in kaart te brengen wat de belangrijkste gevolgen zijn van warmere periodes in het najaar en wat er mogelijk gedaan kan worden om de Nederlandse bomen te bewapenen tegen het veranderende klimaat:

Over de auteur

Joost Berendsen

Joost Berendsen (23) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist doet hij verslag voor Spotlight over uiteenlopende onderwerpen.